Naturmidler

Perikon mod depression – og til rygeafvænning!

Ifølge tyske forskere er lægeurten perikon er ligeså effektiv, om ikke mere, end det antidepressive middel Imipramin. En gennemsnitlig dosis på 350 mg perikonekstrakt 3 gange dagligt er mere effektivt end placebo og mindst lige så effektivt som 10 mg Imipramin pr. dag til behandling af halvsvær depression, hævder de. Behandling med perikonekstrakt er uden skadelige bivirkninger og forbedrer livskvaliteten, lyder konklusionen.

Forsøget, som var et randomiseret, dobbeltblind forsøg med parallelle grupper, omfattede 263 patienter (66 mænd og 197 kvinder) med halvsvær depression. Forsøgspersonerne fik 1050 mg perikonekstrakt (350 mg 3 gange dagligt), 100 mg Imipramin (50 mg, 25 mg og 25 mg pr. dag) eller et placebopræparat 3 gange dagligt i 8 uger. Analyseresultaterne bekræftede, at perikon havde en mindst lige så god virkning som 100 mg Imipramin efter 8 ugers behandling.

Perikonekstraktet virkede efter 4, 6 og 8 ugers behandling på patienter med halvsvær depression. Patienterne kunne langt bedre tåle ekstraktet i forhold til det tricykliske middel, og alene dette gør, at fremtiden ser lovende ud med hensyn til at anvende perikon til langtidsbehandling af depression.

I et forsøg på University of London vil man nu undersøge perikons evner som led i rygeafvænning. Flere end 200 personer vil få et standardiseret udtræk af urten i forsøgsperioden, som starter i denne måned. Håbet om, at urten kan erstatte nikotin, stammer fra en undersøgelse fra Oxford University, som viser, at perikon kan få dopaminniveauet i hjernen til at stige – og dette har samme effekt for kroppen som nikotin.

Endelig kan perikonekstrakt være med til at “genoprette den fysiske og psykiske balance i forbindelse med overgangsalderen samt hjælpe med til at sikre et tilfredsstillende sexliv”, rapporterer man fra en undersøgelse i Advances in Therapy. Over 75% af de kvinder i overgangsalderen, som undersøgelsen omfattede, kunne melde om, at deres symptomer forsvandt eller blev lettet i væsentlig grad. 80 % hævdede, at deres sexlyst var blevet væsentligt forbedret.

Læs også
Perikon mod lette til moderate depressioner
Perikon – en god hjælp mod vinterdepressioner
Perikon – også med antibakteriel virkning
Passiv rygning er farligere end antaget
Rygestop – 12 gode råd
Dopamin og serotonin
Ginkgo biloba har måske antidepressiv og antistress-aktivitet

Kilde
BMJ 1999;319:1521.