Urter og krydderier

Damiana, når sexlysten mangler

Damiana (Turnera diffusa) er en aromatisk busk, der vokser i varme og fugtige områder i Texas, Mexico, Centralamerika og Namibia. Den kan blive op til to meter høj og har opadvoksende stængler med bleggrønne, glatte blade og små, gule blomster. Bladene høstes til medicinsk brug om sommeren, når planten er i blomst.

Hvad kan damiana?

Damiana er sat i forbindelse med øget seksuel funktion for både mænd og kvinder. Planten indeholder stoffer, der direkte stimulerer nerver, kønsorganer, blodomløb og stofskifte. Der er rapporter om, at man i mild grad kan blive “høj” af den i ca. en times tid. Længere tids indtagelse øger dens styrke og medvirker til at regulere kønshormonerne hos kvinder. Damiana bruges til at behandle seksuelle traumer, manglende sexlyst og impotens. Den skal indtages over nogle uger, inden man vil kunne mærke en virkning.

Den medvirker også til at rense nyrerne og behandle urinvejsinfektioner (fx blærebetændelse) på grund af dens indhold af arbutin (Kroppen omdanner arbutin til hydroquinon, et stærkt betændelseshæmmende middel). Desuden kan den støtte fordøjelsen, afhjælpe forstoppelse, fjerne hoste og løse problemer med sengevædning – og fungere som et stimulerende nervetonikum mod depression og letargi.

Damiana hjælper, når sexlysten mangler

Planten kan sænke blodets sukkerindhold, så patienter med diabetes type I bør derfor være forsigtige. Bortset fra denne kontraindikation er damiana er på de amerikanske sundhedsmyndigheders GRAS-liste (Generally Recognized As Safe) og anvendes bredt som krydderi. Den indeholder dog et lavt niveau af cyanid-lignende stoffer, så meget store doser kan måske være skadelige. Sikkerheden for børn, gravide og ammende og personer med alvorlig lever- og nyresygdom er ikke fastlagt. Den eneste almindelige bivirkning, der er rapporteret, er milde mavesymptomer.

Læs også
Damiana: Indholdsstoffer, virkning og sikkerhed
Anvendelse af urter: Afkog og teudtræk
Tranebær mod urinvejsinfektion
Hold din lever, dine nyrer og dine lunger i topform
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv

Kilder
Spencer KC, Seigler DS. Tetraphyllin B from Turnera diffusa. Hippokrates Verlag GmbH; 43:175-178. 1981.
Steinegger E, Hansel R. Pharmakognosie, 5. Aufl., Springer Verlag Heidelberg 1992.
Tyler V. Damiana – An Herbal Hoax. Pharmacy in History; 25(2):55-60. 1983.