Folkesundhed Urter og krydderier

Nigellafrø – faraonernes styrkende kraft

Forskerne har genopdaget den sorte kommen – et lægemiddel fra det gamle Egypten. Nye forsøg viser, at olien styrker immunforsvaret og svækker sygdomsfremkaldende bakterier.

Høfeber, hovedpine, gentagne forkølelser – der findes en urt mod alle disse ting, siger naturlægerne. Det er sort kommen, de taler om. Olien fra den egyptiske plante stabiliserer immunforsvaret – både når det er for stærkt, men så sandelig også, når det er for svagt. Hemmeligheden er den enestående kombination af flerumættede fedtsyrer, planten indeholder.

Forbløffende multi-virkning

Særligt overraskende er det, at hvis immunforsvaret producerer for få antistoffer, fx ved tendens til infektioner eller kronisk træthed, så kan sort kommenolie mobilisere forsvaret. Overproduktion af antistoffer (fx ved allergi og astma) bliver derimod bremset. Desuden virker olien desinficerende og betændelseshæmmende – og den fungerer som skønhedsmiddel: Nogle få dråber sort kommenolie i badevandet med jævne mellemrum giver en glat og ren hud. Cleopatra plejede ikke kun sin krop med olien, men indtog den også som lægemiddel – og kurerede dermed sine mavesmerter.

Et nænsomt våben mod stress og infektioner

I dag bruger man sort kommenolie både akut og til forebyggelse. Eksperter anbefaler alle, der fx er udsat for stress på arbejdspladsen eller har let ved at optage smitte, at tage en kur med sort kommenolie hver sjette måned. Det har vist sig, at 3 g ren olie om dagen hver sjette uge virker uanset, om det er i flydende form (l tsk 3 gange dagligt) eller i kapsler (2 stk. 3 gange dagligt). Vælger man kapsler, skal man sikre sig, at de kun indeholder ren, koldpresset olie.

Vær opmærksom på at sikre dig, at du køber olie af egyptisk sort kommen – billige varianter er ofte kemisk udvundet eller fortyndet med andre olier.

Sort kommen er også glimrende som krydderurt. Frøene sørger bl.a. for en velfungerende fordøjelse. Enkelte bagerier tilbyder også brød med den egyptiske krydderi.

Selvom olien ingen bivirkninger har, skal man mod astma og neurodermitis kun indtage den efter aftale med lægen. En kur mod disse problemer varer flere måneder.

Det nye vidundermiddel

Styrk dit immunforsvar med daglig indtagelse. Herunder ser du en række andre områder, hvor olien kan have en virkning:

Problem Anvendelse
Akne Gnid det ramte område flere gange med ren olie
Astma Inhalér 2-3 gange dagligt dampen fra varmt vand med nogle dråber olie
Forkølelse Inhalér 2-3 gange dagligt dampen fra varmt vand med nogle dråber olie
Hoste Inhalér flere gange dagligt dampen fra varmt vand med nogle dråber olie
Hovedpine, tandpine Indtag 2 gange dagligt en blanding (én teskefuld) af knuste kommenfrø, nelliker og anis (1:1:1), og gnid det ramte område
Fordøjelsesproblemer Brug sort kommen som krydderi

Læs også
Nigella – det hemmelige vidundermiddel
Nigellafrøolie giver naturlig hjælp til allergikere
Nigellafrø reducerer risikoen for en række sygdomme
Nigellafrøolie mod COVID-19?
Psoriasis kan afhjælpes med nigellafrøolie

Kilder
Tisserand RB. The Art of Aromatherapy, Saffron Walden 1977.
Bohner S. Auradynamik in Pflanzen, Bio Verlag 1982.