Urter og krydderier

Selvhelbredelse med lægeurter

”Til enhver sygdom er der vokset en plante”, hævdede præsten Sebastian Kneipp i forrige århundre­de. Han vandt godt nok gehør, men man glemte snart hans udsagn igen – fordi syntetiske lægemidler virkede så overbevisende. ”Én tablet tre gange dagligt” blev efterhån­den trylleformularen til helbredelse af enhver form for sygdom. Læger og farmaceuter kom først i tanke om helbredelsesmidlerne fra naturens apotek, da de alt for store forhåbninger, som man havde til fx kemoterapi, ikke blev indfriet, og bagsiden af medaljen i form af uønskede bivirkninger begyndte at blive tydeligere og tydeligere.

Jo mere intensivt videnskaben arbejder, jo flere aktive stoffer opdages der i planterne. Men forsker­ne erkender også, at det oftest ikke er et enkelt, aktivt stof i lægeplanten, der virker helbredende, men kombinationen af indholdsstoffer. Denne indsigt kan også hjælpe den alminde­lige for­bruger til et bedre helbred og forebygge sygdomme.

Udgifterne til naturmidler lønner sig – ikke kun fordi færdigblandet te er noget lettere at have med at gøre i forhold til at skulle ud og samle blade, blomster og rødder, men også fordi lægeplanternes virkning afhænger af, hvor de er vokset, hvornår de er plukket, og hvordan de er blevet opbevaret. Samler man selv, er man desuden aldrig sikker på, om planten måske også indeholder skadelige stoffer fra luften eller jorden. De såkaldt standardiserede tilberedninger garanterer derimod, at man får samme mængde lægeurt med samme virkning hver gang. Der findes dog også undtagelser fra denne regel: Mange instant-urteteer indeholder op til 97 % sukker og kun 3% plante-ekstrakt. I tvivlstilfælde bør man altid spørge en helserådgiver til råds om, hvilken urt der virker mod en specifik lidelse. Og så skal man være klar over, at urtete aldrig kan erstatte lægemidler og opera­tion! Hvis problemerne fortsætter igennem længere tid eller forværres, må man ubetinget til læge! Kun lægen kan afgøre, hvad der er bedst at gøre.

Her følger et udpluk af de mest almindelige lidelser og den bedste lægeurterecept:

Blære- og urinvejslidelser

  • Melbærris virker på to fronter mod betændelse: Direkte desinficerende (modvirker bakterier) og indirekte urindrivende (fjerner sygdomsfremkaldende mikroorganismer fra kroppen). Lav et udtræk af 2 tsk blade i en kop vand, og lad det trække natten over. Drik ½ kop hver formid­dag og eftermiddag.
  • Enebær har samme virkning: 1 spsk tørret, knust enebær overhældes med 1 kop kogende vand og trækker i 10 minutter. Drik gerne flere kopper dagligt.

Bronkitis

Lungeurt løsner slim, mindsker den irritation, der giver hoste, og styrker luftvejene. Overhæld 1 tsk tørrede blade med kogende vand, lad teen trække i 5 minutter og si den. Drik en kop til hovedmåltiderne, sødet med honning.

Tarm- og maveproblemer

Kamille hæmmer sygdomskim, virker betændelseshæmmende, løsner krampe og lindrer smerter. Overhæld 2 spsk kamille med ½ liter kogende vand, lad det trække i 10 minutter, og drik en kop varm te op til 5 gange dagligt . Man kan også prøve en ”rullekur” mod gastritis: Drik varm kamille­te i slurke om morgenen på tom mave, og lig derefter 10 minutter på ryggen, på højre side, på ven­stre side og på maven – dermed kommer kamillen i berøring med alle områder af maveslimhinden.

Fjernelse af slagger

Løvetand bør være en del af enhver forårskur på grund af sin vanddrivende, kredsløbsregule­rende, blodrensende og galdedrivende virkning. 2 tsk finthakket rod og urt bringes i kog med 1 kop vand, trækker i 10 minutter og sis. Drik en kop morgen og aften – gerne i flere uger og måneder. Det kan også anbefales at tilberede løvetand som salat eller tage 1 spsk friskpresset saft af planten to gange dagligt.

Forkølelse

Lindeblomst fremmer helbredelsen både via sin sveddrivende virkning, og fordi den løsner slim i luftvejene og krampe i bronkierne. Til udtræk overhældes 1 spsk lindeblomst med 1 kop kogende vand og trækker 10 minutter. Drik 5 kopper af udtrækket dagligt, mens forkølelsen står på – ikke længere, da lindeblomst over længere tid kan påvirke hjertet.

Hudlidelser

Egebark virker mod dårlig sårheling, bylder, eksem og fodsved. Anvendes som udvortes omslag efter behov. Desuden kan man drikke et udtræk af 50-60 g bark i 1 liter vand. Koges op, trækker i 10 minutter og sis – og drikkes lunken.

Hekseskud og iskias-smerter

Sennepsmel til udvortes brug er et af de ældste og bedste husråd mod disse smerter. Rør ca. 5 spsk sennepsmel op i 40o varmt vand og læg blandingen på det smertende sted (med et stykke gaze under og et uldklæde over). ”Sennepsdejen” skal fjernes efter et kvarters forløb, fordi den ellers brænder huden (og kan føre til blæner). Desuden skal man beskytte sarte kropsområder som slimhinder og øjne. Efter anvendelsen vaskes hudområdet med  varmt vand.

Svagt hjerte

Hvidtjørn er glimrende til et hjerte, der med alderen er blevet svagere, men som ikke er sygt. Planten kan bl.a. medvirke til at fremme forsyningen af ilt og sporstoffer til hjertemusklen. Overhæld 1 spsk blomster og frugter med kogende vand til 1 kop te. Lad teen trække i 10 minutter. Drik 2-3 kopper slurkvis i løbet af dagen. Hvidtjørnteen skal drikkes regelmæssigt i et stykke tid, inden den opnår sin fulde virkning.

Hoste

Fennikel har erobret en plads i husapoteket på grund af sin hostestillende virkning. Den findes som ingrediens i mange teblandinger og kan bruges som te på denne måde: 1 tsk fennikelfrø knuses kort før brug og hældes i en kop. Varmt vand hældes over, blandingen sis, og der drikkes 1 kop flere gange dagligt. Fennikelhonning smager endnu bedre: 1 dråbe æterisk fennikelolie blandes med 1 spsk honning. 1 spsk indtages 3-5 gange dagligt.

Hovedpine

Det er ikke så mange, der kender til rosmarinsalves smertestillende virkning ved hovedpine. Rosmarin kan også anvendes indvortes som vin: Kom en lille håndfuld rosmarinblade i 1 liter hvidvin og lad blandingen stå i nogle dage. Si den, og drik 1-3 små glas ved behov (helst ikke om aftenen, fordi rosmarin virker meget opkvikkende).

Lever- og galdeproblemer

Ensian er en god hjælp på grund af sine bitterstoffer. Det er rarere med et udtræk end at drikke ensian som te: ½ tsk ensianrod trækker i koldt vand i otte timer, og drik ½ time før et måltid.

Mavesmerter

Pebermynte virker mod mavesmerter og modvirker desuden kvalme og opkastnings­fornemmelser. Virker velgørende på stort set alle funktionsforstyrrelser i mave-/tarmkanalen. Opskriften er forbløffende enkel: 1 tsk friske eller tørrede blade overhældes med 1 kop varmt vand. Drik op til 4 kopper dagligt. Teen er dog ikke egnet til lang tids brug, fordi pebermynte kan irritere mavesækken.

Læs også
Naturmidler til mange formål
Naturmidler til dit immunforsvar
Naturterapi: Boost dit helbred med kræfter fra naturen
Anvendelse af urter: Afkog og teudtræk
Diabetes: Urter til diabetikere
Hvidtjørn er godt for type II-diabetikere
Løvefod – en skattet lægeplante mod sår og betændelse
Carsten Vagn-Hansen: Medicin, mad og kosttilskud
V. J. Brøndegaard: Traditionel anvendelse af urter i Rusland
Forbrugererfaringer: Mirakelplanten djævleklorod