Kosttilskud Stress, angst og depression Urter og krydderier

Depressioner kan behandles med den gamle lægeplante perikon

Der er ingen anden sygdom, der breder sig så stærkt som depression. Som årsager har den tyske læge prof. Erich Grund nævnt ‘stressede familieforhold, rodløshed hos ældre mennesker og et materialistisk og følelsesløst samfund, der foragter emotioner’.

80 patienter mellem 40-70 år, der havde udviklet en såkaldt psykogen depression som en slags reaktion på sjæleligt stærkt belastende oplevelser, blev opdelt i to lige store grupper. Under en 4 uger lang undersøgelse blev de behandlet af psykiateren dr. Johann Kugler i München. Den ene gruppe fik medikamenter med benzodiazepiner (Bromazepam), den anden blev behandlet med et plantestof, udvundet af perikon (Hypericum perforatum), der har vist sig at være et meget virksomt alternativ til det bivirkningsbelastede benzodiazepin.

I Zeitschrift für Allgemeinmedizin fremhævede dr. Kugler, at behandlingen er problemfri i forbindelse med den mere og mere udbredte udmattelsesdepression, der ledsages af angst, uro, præstationsnedgang og søvnforstyrrelser. Der var to grunde til at anvende perikon:

  • Stærke nervemidler kun bør bruges i undtagelsestilfælde
  • Benzodiazepin-terapien har betydelige bivirkninger, frem for alt i begyndelsen.

Perikon dråber eller te er derfor en oplagt mulighed, når det gælder behandlingen af psykogene depressioner.

Resultaterne viste, at der i perikongruppen var en tydeligt stærkere forbedring end i gruppen, der fik konventionel medicin: Symptomer som depressiv forstemthed, tvangsgråd, oplevelse af indre tomhed og mangel på personligt værd, håbløshed og selvmordstanker tog mærkbart af. Det samme gjaldt for præstationstab, træthed, forvirring, social tilbagetrukkenhed og irritabilitet. I behandlingen af andre forstyrrelser var benzodiazepin-præparatet imidlertid bedre. Det gælder depressive ledsagesymptomer som svimmelhed, omtågethed, hovedpine, forstærket appetit, trykken i maven og unaturlig hurtig hjertevirksomhed (takykardi).

I sin konklusion siger dr. Kugler, at begge typer præparater giver “en lige stor forbedring hos ca. 20 % af de 80 patienter”, men statistisk kan man ikke påvise nogen forskel. Men så hedder det videre: “Med hensyn til om patienterne kunne tåle præparaterne, havde perikonmidler en klar fordel. Såvel antallet af patienter med uønskede bivirkninger som antallet af uønskede virkninger pr. patient var større efter benzodiazepin-terapien end efter behandlingen med perikon”.

Perikondråber eller skåret perikon til en dejlig kop te – begge produkter fra Natur-Drogeriet A/S kan købes hos Matas eller i helsekostbutikkerne.

Læs også
Perikon mod depression – og til rygeafvænning!
God kondition modvirker stress
Stress og aldring
Depression kan måske lindres med den rigtige kost
Depression sænker immunforsvaret hos ældre
Antidepressiv medicin kan skade nyfødte
Medicin mod psykiske lidelser er farlig for fostre
Benzodiazepiner øger risikoen for Alzheimers