Folkesundhed Kosttilskud

Chili kan fremme insulinkontrollen

Forskere fra University of Tasmania har ved et mindre klinisk forsøg med mennesker fundet frem til, at hvis man regelmæssigt spiser et måltid tilberedt med chili, kan man forbedre insulinkontrollen med ca. 60 %.

Beskrivelse af forsøget

Chili - som findes i Body-Heat kapsler - kan fremme insulinkontrollen

Forskerne forsøgte ikke på at ekstrahere capsaicin – det aktive stof, som giver chili sin stærke smag og virkning. Det skal bemærkes, at chili også indeholder antioxidanter som lutein, C-vitamin og betacaroten. Man tog blodprøver for at måle serumindholdet af glukose, insulin og C-peptid (et andet mål for insulinniveau – insulin produceres ved opdeling af såkaldt pro-insulin, som danner ét insulinmolekyle og et C-peptid).

Man fandt frem til, at efter chili-kostprogrammet steg glukoseniveauet mindre end i den periode, hvor deltagerne spiste deres normale (ikke-krydrede) kost. “Chilikosten resulterer muligvis i lavere udskillelse af C-peptid og insulin og øget udskillelse af insulin fra leveren, og virkningen er større, hvis chili indtages regelmæssigt”, skriver forskningsleder Kiran Ahuja.

Potentielle virkestoffer

Man har ikke kunnet identificere den nøjagtige mekanisme bag virkningen, men forskerne mener, at stoffer i chili har indflydelse på receptorer i leveren, som derefter påvirker produktion og/eller udskillelse af insulin. “Der er behov for yderligere forsøg for at bekræfte dette resultat hos personer, der har en øget risiko for overproduktion af insulin og for at fastslå, om en forbedret insulinreaktion kan fremkalde negative virkninger på stofskiftet hos overvægtige og svært overvægtige”, konkluderer Ahuja.

Økologisk chili fås fra Natur-Drogeriet A/S – og hvis du gerne vil undgå den brændende fornemmelse, men stadig ønsker den sundhedsfremmende virkning, kan du få chili i kapsler i form af produktet BODY-HEAT. Du kan også nyde en kop dejlig, stærk ChiliForm-te med chili og en række andre velgørende urter, bl.a. anis og lakridsrod. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Chili kan fremme insulinkontrollen

Chili kan fremme insulinkontrollen

Læs også
Chili – hvordan virker det?
Body-Heat: Alle fordelene ved chili uden den brændende smag
Body-Heat kapsler – også til diabetikere
Rød chili som slankemiddel
Chili er godt for maven
Chiliform – te med power
Natur-Drogeriets krydderier – en fryd for sanserne!

Kilde
American Journal of Clinical Nutrition. Bd. 84, s. 63-69.