A-vitamin E-vitamin Kredsløb

Åreforkalkning kan skyldes for få antioxidanter

En artikel i tidsskriftet Annals of Nutrition & Metabolism fortæller, at forskere ved San Camillo de Lellis Hospital i Manfredonia, Italien, har fundet en sammenhæng mellem et mindsket plasmaniveau af adskillige antioxidanter og tidlige læsioner som følge af åreforkalkning hos midaldrende uden symptomer på sygdommen.

For lidt A-vitamin i kroppen øger risikoen for åreforkalkningI forsøget deltog 220 mænd og kvinder uden fortilfælde af hjerteanfald, hjerneblødning eller andre lidelser med forbindelse til hovedpulsåren. Indholdet af A-vitamin, E-vitamin og lycopen var 50+ % lavere blandt de 125 forsøgspersoner, som havde åreforkalkning, sammenlignet med de deltagere, som ikke var diagnosticeret med sygdommen, og betacarotenniveauet var mindre end 1/3 af niveauet for de personer, der ikke havde åreforkalkning.

“Regelmæssig indtagelse af fødevarer med meget lycopen og andre antioxidante vitaminer kan bremse udviklingen af åreforkalkning og regulere tidlige stadier af åreforkalkning – med en deraf følgende reduktion i antallet af kredsløbsproblemer”, konkluderer forfatterne.

E-vitamin kan medvirke til at hæmme åreforkalkning

Læs også
Åreforkalkning begynder i fostertilstanden
Antioxidanter beskytter mod åreforkalkning
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald
Iltede lipoproteiner ved åreforkalkning og blodprop
Betacaroten og vaskulære sygdomme
Lycopen modvirker dannelse af åreforkalkning og blodpropper
Lecithin mod åreforkalkning

Kilde
Riccioni G, Bucciarelli T, D’Orazio N et al. Plasma antioxidants and asymptomatic carotid atherosclerotic disease. Arm Nutr Metab. 2008;53(2):86-90.