Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Æble- og pæretyperne

Hjerte-/karsygdomme som hjerteinfarkt og slagtilfælde fører an, når det gælder dødsårsager i den vestlige verden. I Tyskland er disse sygdomme årsag til knap halvdelen af alle dødsfald. Befolkningen i de vestlige lande bliver tykkere og tykkere. Derfor får overvægt og fedme stadig større betydning, når det gælder risikoen for hjerte-/karsygdomme. Men ifølge de nyeste forsknings­resultater er overvægt ikke lige farligt for alle.

Hvis man vil vurdere risikoen for at udvikle en hjerte-/karsygdom, er det frem for alt fordelingen af kropsfedtet, der er afgørende. Specielt mennesker, hvis kropsfedt primært er samlet omkring maven og dermed de indre organer, er i farezonen. Dette fedtdepot kaldes med et fagudtryk intra-abdomi­nalt fedt – og for vi lægfolk hedder det simpelthen bugfedt. Årsagen til, at bugfedtet giver en højere sundhedsfare er, at fedtet omkring de indre organer er meget aktivt i stofskiftet. Eksperter betegner det endog som et selvstændigt organ.

Det eneste gode ved bugfedtet er, at det er meget let at påvise, for det fører til en meget synlig for­øgelse af mavens omfang. Og bugmålet bliver dermed en ret nøje indikation af risikoen for at ud­vikle en hjerte-/karsygdom eller diabetes.

Blot en let forøget kropsvægt kan have indflydelse på fedtstofskiftet. Har man alt for meget indre bugfedt, forstærkes virkningen betydeligt. Det indre bugfedt producerer store mængder frie fedtsy­rer, som forstyrrer det samlede stofskifte: På den ene side reduceres HDL-kolesterolindholdet i blo­det, og samtidig stiger indholdet af LDL-kolesterol og triglycerider til over normalværdien.

Optimal fedtforbrænding gennem motion: For at holde vægten efter et større vægttab kræves der knap tre timer kropslig bevægelse pr. uge.

Læs også
Træning er godt mod fedtdepoter og hjertesygdom
Vægttab med proteinrig kost
Flere proteiner, mindre mavefedt
Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?
Protein og fedtforbrænding
Body Kraft styrker og giver øget fedtforbrænding