Naturlig støtte til vægttab

Vægttab: Du kommer længere med en fedtreduceret kost

Amerikanske forskere hævder, at en kost, der indeholder moderate mængder fedt, kan reducere risikoen for hjertesygdomme bedre end den fedtfattige kost, som normalt anbefales som en vej til at sikre, at dit hjerte forbliver sundt og raskt.

Den fedtreducerede kost, hvor halvdelen af fedtet var enkeltumættet fedt fra jordnødder og jordnøddeolie, reducerede risikoen for hjertesygdom med 14 %. Den gruppe, som fik fedtfattig kost, oplevede en 9 % forbedring. Begge former for kost var kontrollerede, så vægttabet var stort set ens hos alle deltagere, nemlig ca. 1,2-1,4 kg pr. uge i gennemsnit. Dr. Penny Kris-Etherton, velanskrevet professor i ernæring ved Penn State University, siger: “Den fedtfattige kost kunne ganske vist også med stor succes reducere risikofaktorerne under selve vægttabet, men disse faktorer vendte tilbage med fornyet styrke efter forsøgets afslutning.

Undersøgelsen, som blev offentliggjort i februar-udgaven af American Journal of Clinical Nutrition, omfattede 53 overvægtige eller stærkt overvægtige mænd og kvinder med et kolesteroltal, som ved kurens start lå over 200. Forsøgspersonerne spiste i seks uger enten en fedtfattig eller en fedtreduceret kost specielt sammensat med henblik på vægttab og derefter en lignende kost i fire uger til stabilisering af vægttabet. Forskerholdet sørgede for samtlige madvarer, som indeholdt 18 % kalorier fra fedt til deltagerne i den fedtfattige gruppe og 33 % kalorier fra fedt til deltagerne i den fedtreducerede gruppe.

I løbet af undersøgelsen oplevede gruppen på fedtfattig kost, at deres HDL-kolesteroltal faldt med 12 %, mens der ikke var nogen ændring at spore i gruppen på fedtreduceret kost. Dette viser, at en fedtreduceret kost kan afbøde det fald i HDL-kolesteroltallet, som normalt er en følge af et større vægttab. Desuden iagttog man, at efter et fald i selve vægttabsfasen steg indholdet af triglycerider i blodet betydeligt i stabiliseringsfasen for de forsøgsdeltagere, der fik den fedtfattige kost, men ikke for den fedtreducerede kost. Et højt triglycerid-niveau er en risikofaktor for hjerte-/karsygdom. “Resultaterne af denne undersøgelse er bemærkelsesværdige, for de viser, at et markant lavere fedtindtag kan have en negativ indvirkning på risikoen for at udvikle kredsløbssygdomme – selv i forbindelse med vægttab”, konkluderer undersøgelsesrapportens forfattere.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har sat fedme på listen over de største trusler mod vores helbred. Det skyldes de alvorlige konsekvenser, fedme kan have – fx øget risiko for kredsløbssygdomme. Der er på verdensplan flere kvinder, der dør af kredsløbssygdomme end af andre sygdomme.

Læs også
Protein og fedtforbrænding
Vægttab med proteinrig kost
Sojaprotein støtter dit vægttab
Det kan godt betale sig at tælle kalorier
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?
Vand – en genvej til vægttab og velvære
Vægttab: Vejen til succes
Forbrugererfaring: Body-Heat gav et fantastisk vægttab