Naturlig støtte til vægttab

Akupressur: Tryk kiloene væk!

20.000 amerikanere er blevet tyndere på en ny måde – de bruger akupressur. I Tyskland har en gruppe på 3.000 mænd og kvinder i gennemsnit tabt syv kilo med akupressur – den vestlige form for den gamle kinesiske behandlingsform akupunktur. Det handler om at massere et bestemt kropspunkt, som har indflydelse på sultcentret i hjernen. 10 sekunders tryk før et måltid, og sultfornemmelsen forsvinder…

Det centrale punkt ved akupressur er et nervepunkt på indersiden af overlæben. Det ligger lige midt imellem kanten af overlæben og næsen, gemt under mundens slimhinde. Det er let at finde ved at trykke med spidsen af tommelfingeren. Med et elektrisk apparat kan man mærke en tydelig æn­dring i hudens modstand.

De gamle kinesere fandt ca. 700 hudpunkter, som regulerer kroppens funktioner. Dette punkt fandt de dog ikke – på den anden side ledte de jo heller ikke efter det. Men den tyske læge dr. Frank R. Bahr fandt det. Han har siden 1874 foretaget omfattende rejser i Kina og indsamlet informationer om alle former for akupunktur. Han fik bl.a. tilladelse til at forske ved universitetshospitalet i Nanking.

Akupressur og vægttab

Af de 3.000 forsøgspersoner, som har prøvet dr. Bahrs metode, havde alle som udgangspunkt en større appetit, end de­res talje havde godt af. De led alle under overflodssamfundets belastninger: Angst, frustrationer og depression. Årsagerne til at spise var mange: Irritation, misundelse, spænding, skuffelse, ophidselse – og dræbende kedsomhed. Mange mennesker opvejer belastningerne ved at ”gøre noget godt for sig selv”. Og dette ”gode” lig­ger lige for – nemlig lige inde i køleskabet. Maden bliver derfor til en refleks, en reaktion på mange af de sociale irritationsmomenter.

Læren om betingede reflekser, som Dr. Bahrs metode bygger på, stammer fra den russiske Nobel­pristager Ivan Pavlov. Allerede i år 1900 lykkedes det Professor Pavlov at opdrage sine hunde, så de forlangte mad ved lyden af en klokke. Deres maver udskilte fordøjelsessafter, så snart klokken lød – også selvom der ikke var mad i skålen. Under et besøg i Kina sagde Dr. Bahr til sig selv: Hvis man kan lære sig selv reflekser, så må man også kunne aflære sig reflekser. Man bør ikke automatisk fø­le sult ved synet eller duften af en grill-kylling, en saftig bøf eller en flødeskumskage. Man kan godt lære at være forbeholden over for sin appetit. Man kan beordre sig selv til ikke at være sulten.

Hvordan gør jeg?

Ved at forske efter muligheder for at omprogrammere hjernens sultcentret fandt dr. Bahr ’anti-appe­tit-punktet’ på indersiden af overlæben. Med spidsen af tommelfinger og pegefinger masserer man punktet – i en form for ”knibtangsøvelse”. Sæt tommelfingeren ind under overlæben og pegefinge­ren uden på huden under næsen. Bevæg med et blidt tryk tommelfingeren ned og pegefinge­ren op.

”Hvis man masserer anti-appetit-punktet i ca. 10 sekunder på den rigtige måde, slipper man for at føle sig sulten hele tiden”, lover dr. Bahr. Og han ved, hvad han taler om: Han har selv tabt 10 kg på denne måde. Når sulten først er forsvundet, kan man klare sig med 800-1.300 kalorier. Meget aktive personer har sågar kun brug for 250 kalorier.

Hvis man først én gang har lært at presse sin spisetrang væk på nogle sekunder, mister man ikke evnen igen. Man bliver ikke fristet til at overtrække sin kaloriekonto igen. Man bliver ved med at være stærk, hvor andre er svage.

Læs også
Akupressur hjemme hos dig selv
Lynhurtigt vægttab? Det kan lade sig gøre!
Man bliver slank af at bevæge sig – ikke sulten
Akupunktur hos lægen og naturlægen
Lægerne må lære af de alternative behandlere
Massage på fødderne