Naturlig støtte til vægttab Sport og motion

Kulhydratfattig kost giver hurtig effekt

En kost med ekstremt lavt indhold af kulhydrater har meget god effekt på blodsukkerniveau, insulinfølsomhed og kolesterolindhold i blodet. Reduceret indtag af kulhydrater fører til, at patienterne spontant mindsker indtag af proteiner og fedt. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Resultaterne er den første kontrollerede undersøgelse af den såkaldte Atkins-diæt og er baseret på en undersøgelse af ti patienter mest type II-diabetes. De fik først normal kost i en uge og overgik derefter til en kost med kun 20 g kulhydrater dagligt, men ubegrænset mad med proteiner og fedt.

I modsætning til, hvad forskerne i forventede, reducerede deltagerne spontant deres forbrug af protein- og fedtrig kost. Det betød igen en kraftig reduktion af det totale kalorieindtag, som dels betød et vægttab, dels en forbedring af patienternes blodsukkerniveau, insulinfølsomhed og kolesteroltal.

Forskerne mener, at deres undersøgelse støtter teorien om, at kulhydrater er den udløsende faktor, hvad angår overdreven spisning. Reduktion af kulhydraterne er derfor afgørende for at opnå resultaterne ved en diæt. Forskerne advarer dog om, at effekterne ved en længerevarende lavkulhydratdiæt er ukendte.

Læs også
Spis de rigtige kulhydrater
Fedt feder mere end kulhydrater
Kulhydrater – sådan påvirker de dit blodsukker
Kend dine kulhydrater på deres glykæmiske indeks (GI)
Kulhydrater giver bedre humør
Få kulhydrater slanker lige så meget som fedtfattig kost
Hvis du SKAL overspise, så vælg kulhydrater frem for fedt…
Proteiner eller kulhydrater – hvad mætter bedst?

Kilde
Annals of Internal Medicine 1005; 141:403-11.