Kosttilskud Sport og motion

Carnitin og omega 3-fedtsyrer nedbryder fedt og opbygger muskler

Vores gener bestemmer, hvad kroppen har brug for af ernæring. Og netop dét er vores største problem, for vi har stadig stenaldergener her i vores højteknologiske verden med for store krav, for meget stress – og en kost, der ikke passer til kravene. Det er især kritisk, at kød udgør en mindre og mindre del af vores mad – og at det kød, vi spiser, er fyldt med usunde omega 6-fedtsyrer på grund af moderne husdyrhold. Det fører til, at mennesker i alle aldre kommer til at mangle to livsnødvendige stoffer: Carnitin og omega 3-fedtsyrer.

Følgerne af denne mangel er nedsat præstationsevne, kropslig og mental udmattelse, for dårlig fedtomsætning, forhøjet fedtaflejring i vævet, større tilbøjelighed til at få infektioner og forhøjet blodfedtværdi. Gør man ikke noget ved denne mangel, kan det føre til en betydelig sundhedsrisiko. Især vegetarer er specielt i farezonen, fordi de udelukkende spiser planteføde og dermed kommer til at mangle carnitin. Da kroppen ikke er i stand til selv at afhjælpe manglen på carnitin og omega 3-fedtsyrer, må stofferne tilføres kroppen udefra.

Carnitin og omega 3-fedtsyrer forstærker hinandens virkning. De sørger for et sundt stofskifte og en afbalanceret energiomsætning i menneskekroppen, som især uden carnitin ikke er i stand til at holde ‘forbrændingsanlægget’, mitokondrierne, kørende. Prof. Dr. H. Böhles fra Universitetsklinikum i Frankfurt siger: “Carnitin medvirker til at producere energi i kroppen. Hvor meget energi afhænger af, hvor meget carnitin der findes i musklerne.”

Et forsøg foretaget ved universitetet i Chieti/Padua i Italien har vist, at carnitin beskytter ikke blot sportsfolk, men også utrænede, sunde mennesker mod muskelsmerter. Musklerne kan nemlig klare en større belastning med carnitin, man får langt mindre ondt efter overbelastning, og smertegrænsen forhøjes. Dette resultat blev underbygget af et forsøg foretaget ved Ball State University i Muncie, USA. Forebyggelsen af muskelsmerter kan blive endnu bedre, hvis man kombinerer carnitin med et omega 3-koncentrat. De “usunde” omega 6-fedtsyrer, som findes i vores mad, fremmer betændelsesreaktioner, mens omega 3-fedtsyrerne virker målrettet mod disse omega 6-fedtsyrer og samtidig forøger virkningen af carnitin.

Ved at øge kroppens nedbrydning af fedt sørger carnitin og omega-3 fedtsyrer for at vedligeholde en sund kropsvægt. Professor Böhles siger: “Carnitin transporterer fedtsyrer fra blodet ind i muskelcellerne. Der omdannes de til energi. Uden carnitin samler fedtet sig i vævene.” Denne egenskab er specielt vigtig for overvægtige, da carnitin smelter overflødigt kropsfedt ved at øge forbrændingen. I et forsøg ved universitetet i Leipzig har man påvist, at carnitin øger fedtforbrændingen med 37 % og dermed mindsker indholdet af det farlige fedt (triglycerider) i blodet betydeligt.

Endnu en positiv virkning ved carnitin + omega 3-fedtsyrer er, at det styrker hjertet og kredsløbet samt blodets evne til at flyde og er dermed med til at sikre, at alle organer får tilstrækkeligt med ilt. Desuden understøtter det kroppens immunforsvar. Professor Böhles tilføjer: “Giftstoffer, som dannes i hjertet på syge mennesker, kan fjernes ved hjælp af carnitin. Her bør bemærkes, at carnitin, i og med at også det dannes af kroppen selv, ikke har nogen bivirkninger.”

Carnitin er specielt vigtigt for sportsudøvere til såvel muskelopbygning som fedtforbrænding – men kan også gavne alle andre, der har brug for meget energi eller er udsat for stor kropslig eller mental belastning. Flere undersøgelser har vist, at carnitin kan øge kropsstyrken og udholdenheden med op til 20 %.

Men carnitin er ikke blot uundværligt for unge og midaldrende – også ældre kan have stor gavn af stoffet langt op i alderen. For carnitin vedligeholder alle – kropsligt og mentalt. Evnen til at formulere sig, følesansen og koncentrationsevnen bevares, og alderdommens sygdomme forebygges. Det gør det muligt for ældre at tage aktivt del i livet. Også gravide og ammende, som har et stærkt forhøjet behov for carnitin og flerumættede omega 3-fedtsyrer til børnenes udvikling, har gavn af kosttilskud med disse stoffer, viser undersøgelser.

Praktiserende læge, Dr. Wolfgang Grebe, docent i sportsmedicin ved universitetet i Kassel siger: “Den forbedrede fedtforbrænding fungerer kun, hvis man samtidig bevæger sig mere. Og her drejer det sig ikke om, hvor hårdt man går til værks, men snarere om at dyrke motion på regelmæssig basis. Alt efter alder kan man gå, vandre, jogge, cykle, gøre gymnastik, danse, svømme, dyrke vandaerobics eller lignende. Når kroppens energi er brugt, går carnitinet i gang med fedtreserverne og transporterer fedtsyrerne ind i mitokondrierne, som er kroppens “kraftværk”. Der bliver fedtet forbrændt og omdannet til energi.”

Carnitin kapsler og Hørfrøolie kapsler kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i din helsekostforretning.

Læs også
Carnitin øger præstationsevnen ved fysisk udfoldelse
Kan Carnitin kapsler hjælpe ved vægtkontrol?
Carnitin – sikkerhed
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Hørfrøolie kapsler beskytter dine celler mod aldring
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Omega-3 fedtsyrer og blodfedtværdier