Sport og motion

Svøm dig til sundhed

Svømning er fantastisk træning for hele kroppen. Det styrker dit hjerte og dine lunger, og samtidig bliver hele kroppen strammet op.

Svømning er manges favorit, når det gælder motion – og med god grund. Uanset om du er i god form eller ej, er ung eller gammel, tynd eller tyk, så kan en regelmæssig tur i vandet styrke musklerne, give mental afslapning, regulere åndedrættet, forbedre din holdning og smidighed og give kredsløbet et skub i den rigtige retning. Og eftersom vandet bærer din vægt, så opnår du alle disse ting uden at belaste dine led – i modsætning til andre aerobe aktiviteter som fx jogging eller løb.

Dertil kommer, at det er billigt, der er sikkert et bassin relativt tæt på, hvor du bor, du behøver ikke en masse udstyr, og du kan ikke “gøre det forkert”.

Hvis du ikke har svømmet før, eller simpelthen bare gerne vil være bedre, så er sommeren et ideelt tidspunkt at starte på. At få håret vådt og at skulle stå op af vandet er mindre ubehageligt, hvis det er varmt i vejret – og desuden kan du benytte dig af muligheden for at svømme udendørs eller i havet. Som en ekstra bonus kan svømningen blive startskuddet til andre vandaktiviteter, fx kajakroning, kanoture, sejlsport, windsurfing og vandski.

Svømning er god træning for dit hjerte-/karsystem, og det styrker dit hjerte og forbedrer dit kredsløb, samtidig med at der er god modstand fra vandet, så dine muskler bliver styrket og formet. Der findes ganske vist ikke forskning, der specifikt har undersøgt fordelene ved svømning, men i en undersøgelse fra Harvard School of Public Health i 2002 blev svømning regnet for en af de bedste aerobe aktiviteter, hvis man vil reducere sin risiko for at få et hjerteanfald.

Svømning er også en god måde at forbrænde fedt på. Blot 30 minutters brystsvømning forbrænder næsten 200 kalorier, og for crawl ligger tallet på 300 kalorier. Svømning er en glimrende måde at forme kroppens muskler på, primært fordi vandet giver 12 gange så stor modstand som luft, hver gang du bevæger dig. Brystsvømning er absolut det bedste, du kan kaste dig over, hvis du vil stramme dine bryst- og armmuskler op, mens crawl er fantastisk til at give mavemusklerne form, så du får en flad, muskuløs talje og mave.

Endnu en fordel er, at fordi svømning er en såkaldt “low impact” sportsgren, så har du ikke den store risiko for skader. I vandet er din kropsvægt kun en tiendedel af, hvad den er på fast grund, og dermed er det meget lettere at bruge dine led i alle retninger.

Læs også
Svømning som psykoterapi
Kom i form – og bliv i form
Lav-intens træning giver større fedtforbrænding
Fibromyalgi: Motion kan lette smerterne
10 faktorer, der booster dit immunforsvar
Lev sundt og få 12 år mere!
Carsten Vagn-Hansen: Komplementær behandling og empowerment