Godt at vide

Lev sundt og få 12 år mere!

At en sund levevis er livsforlængende, kommer næppe bag på nogen, men at man kan sætte hele 11-12 år ekstra ind på livskontoen, regner de færreste nok med. Den gode nyhed kommer fra engelske forskere, og recepten lyder: Lad være med at tænde den første cigaret, dyrk motion hver dag, og spis godt med frugt og grønt.

Den engelske undersøgelse har involveret 25.663 mænd og kvinder mellem 45 og 79 år. Siden 1993 er de blevet fulgt og interviewet jævnligt.

Undersøgelsen fastslår, at fem stykker frugt og grønt om dagen øger levetiden med tre-fire år, mens det at være ikke-ryger livet igennem sætter fire-fem år ind på kontoen. Og så vil regelmæssig motion lægge tre år til.

Hvor meget motion skal der til? Når du skal vurdere, om du dyrker nok motion til at få maksimal ekstra levelængde, skal du skele til typen af dit arbejde. Er det meget fysisk, kan en halv times motion om dagen være nok rent helbredsmæssigt, men tilbringer du det meste af dagen på en kontorstol, skal du op på en times motion med høj intensitet som fx løb, cykling eller svømning.

Og ifølge forskerne bag undersøgel­sen kan de tre tal lægges sammen, hvilket altså kan øge den tid, du lever, med op til 12 år. Generelt vil du også få et bedre liv, fordi din sunde livsstil vil betyde, at du forebygger en lang række sygdomme.

Læs også
Lev sundt og halvér risikoen for at dø tidligt
Rygestop – 12 gode råd
Motion er effektivt mod 27 sygdomme
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Faste forlænger din levetid
Levetid: Jo mere du sidder ned, desto kortere lever du!
Japanere lever længere (og sundere)

Kilde
Cambridge University 2006