Godt at vide Søvn

Melatonin påvirker søvnkvaliteten

Melatonin er et hormon, der frigives fra hjernens koglekirtel som reaktion på mørke, og som dermed kan påvirke søvnkvaliteten. Ud over det har melatonin en række andre sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. at hæmme iltningsbelastningen. Frigivelsen af melatonin fremmes af, at man lægger sig til at sove i et helt mørkt rum – og i øvrigt undgår stærkt lys og lys fra digitale kilder i de sidste timer inden sengetid.

Forskning

En metaanalyse af en række randomiserede, kontrollerede forsøg offentliggjort i Journal of Neurology underbygger melatonins evne til at forbedre din søvnkvalitet. Forskere ved Teheran University of Medical Sciences udvalgte 23 forsøg, som vurderede melatonins indvirkning på søvnkvaliteten efter det såkaldte Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) blandt 1.965 mænd og kvinder med forskellige sygdomme. PSQI omfatter subjektiv vurdering af den foregående måneds

  • Melatonin påvirker søvnkvalitetensøvnkvalitet
  • søvnlatens (hvor lang tid går der, fra lyset er slukket, til man falder i søvn?)
  • udstrækning
  • forstyrrelser
  • brug af sovemidler
  • dysfunktion i dagtimerne.

Forsøgene havde fra 16 til 711 deltagere, og opfølgningsperioden varierede fra 2 til 24 uger. Melatonindosis lå på 2-10 mg pr. dag. Ved at sammenstille deltagernes data fandt man frem til en signifikant forskel i søvnkvalitet mellem de deltagere, der fik melatonin, og kontroldeltagerne.

Resultater

Deltagernes helbredstilstand blev undersøgt, og resultaterne viste, at melatonin havde en signifikant indvirkning på de deltagere, der led af luftvejssygdomme, stofskiftesygdomme og søvnforstyrrelser. Både en lav og en høj dosis (hhv. 3 mg eller mindre og over 3 mg) forbedrede søvnkvaliteten.

Forsøgsrapportens forfattere under ledelse af Gholami Fatemeh skriver, at melatonin er kendt for at kunne regulere døgnrytme og søvn og muligvis at hjælpe folk med at falde i søvn ved at hæmme stimuleringen fra hjernens suprachiasmatiske kerne. De bemærker, at melatoninniveauet falder med alderen, og dette kan være forklaringen på, at ældre oftere lider af søvnforstyrrelser end unge.

”Så vidt vi ved, er dette forsøg den første metaanalyse, som har undersøgt virkningen af melatonin på søvnkvaliteten ved hjælp af PSQI hos voksne med forskellige sygdomme”, skriver forskerne. ”Konklusionen er, at kombinerede data fra interventionsforsøg viste en signifikant forbedring i søvnkvaliteten efter behandling med melatonin”.

Melatonin påvirker søvnkvalitetenLæs også
Melatonin – vejen til en god nattesøvn
TryptoNAT Kids til børn, der har problemer med søvnkvalitetenSov godt – og længe nok!
Søvnproblemer? Måske skulle du prøve TryptoNAT…
Melatonins immunstimulerende virkning
Melatonintilskud – er det sikkert?
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Tryptofan forbedrer din søvn
Otte gode råd om god søvn
Er hormontilskud en god idé?

Kilde
https://www.lifeextension.com/newsletter/2021/2/analysis-finds-hormone-benefits-sleep-quality
Ghorbaninejad P et al. Horm Mol Biol Clin Investig. 2020.