Godt at vide Urinvejslidelser Urter og krydderier

Grøn te kan udsætte udviklingen af prostatakræft

De aktive stoffer i grøn te kan måske bremse udviklingen af prostatakræft. Et japansk forsøg har således påviste, at indtagelse af fem kopper grøn te om dagen måske kan reducere risikoen for at udvikle prostatakræft med 48 %.

Disse resultater er endnu et bidrag til den lange liste af sundhedsfremmende egenskaber, som er blevet tilskrevet grøn te og ekstrakt af grøn te. Listen omfatter bl.a. en reduceret risiko for visse kræftformer, vægttab og beskyttelse mod Alzheimers, og man mener, at den beskyttende indvirk­ning skyldes teens indhold af polyfenoler.

Grøn te indeholder mellem 30 og 40 % polyfenoler, som kan udtrækkes i vand, mens sort te (grøn te, som er blevet iltet ved gæring) indeholder mellem 3 og 10 %. Oolong tea er halvgæret og ligger et sted mellem grøn og sort te.

De fire primære polyfenoler, der findes i friske teblade, er epigallocatechin gallat (EGCG), epigallo­catechin, epicatechin gallat og epicatechin.

Beskrivelse af forsøget

Det såkaldte Japan Public Health Center-baserede Prospective Study (JPHC) undersøgte 49.920 ja­panske mænd i alderen 40-69 år. Deltagerne udfyldte et spørgeskema ved forsøgets start, så man kunne udregne deres kostmæssige indtag af forskellige fødevarer, bl.a. deres vanemæssige indtagel­se af grøn te.

Forsøget, som tog sin begyndelse i 1990, fulgte mændene indtil 2004. I løbet af denne periode fik 404 mænd stillet diagnosen prostatakræft. Ud af disse tilfælde var de 114 fremskredne, 271 var lokaliserede, og 19 kunne ikke fastslås.

Hvert år diagnosticeres over en halv million nye tilfælde af prostatakræft verden over, og kræftfor­men er den direkte årsag til over 200.000 dødsfald. Mere bekymrende er det, at antallet af tilfælde er steget med 1,7 % over de sidste 15 år.

Resultaterne

Forskerne fandt ikke nogen sammenhæng mellem indtagelse af grøn te og lokaliseret prostatakræft, men man fandt frem til, at teen havde en beskyttende indvirkning på fremskreden prostatakræft. Desuden viste det sig, at denne sammenhæng var dosis-afhængig i et omvendt proportionalt forhold (dvs. øget indtagelse af grøn te reducerede risikoen).

Indtagelse af fem eller flere kopper te om dagen mindskede risikoen for prostatakræft med 48% sammenlignet med indtagelse af mindre end én kop om dagen. “Grøn te har måske en forbindelse til en reduceret risiko for fremskreden prostatakræft”, konklu­derer forsøgsrapportens forfattere med Norie Kurahashi i spidsen.

Forskerteamet foretog ingen mekanistiske forsøg, og det står ikke klart, hvilke af indholdsstofferne i den grønne te der giver de sundhedsfremmende virkninger, og om disse virkninger er synergistiske. Desuden var forsøget begrænset af, at det var baseret på forsøgspersonernes egne angivelser via spørgeskemaet, og at der eksisterede en mulighed for, at kostindtaget af de forskellige næringsstof­fer ændrede sig fra starten til slutningen af forsøget.

Ikke desto mindre er forskningsresultaterne på linje med en lang række andre forsøg, der har påvist potentielt kræfthæmmende egenskaber ved grøn te og ekstrakter heraf.

Sådan laver du en god kop grøn te

Grøn te kan modvirke prostatakræftGrøn te er en skattet drik for mange mennesker, og der findes masser af varianter. Hos Natur-Drogeriet A/S kan du bl.a. finde Chun Mee, Gunpowder og Sencha.

Brug 1-2 tsk pr. kop 70-80ºC varmt vand. Lad teen trække 3-5 minutter og si den med tefilter.

Læs også
Lev længe – drik grøn te
Grøn te nedsætter risikoen for kræft i spiserøret
Grøn te fremmer produktionen af afgiftende stoffer
Livsstilsændringer kan bremse udviklingen af prostatakræft
Resveratrol medvirker til at hæmme prostatakræft
Prostatakræft: Kan jeg gøre noget for at forebygge?
Livsstilsændringer og kosttilskud kan reducere din biologiske alder

Kilde
Norie Kurahashi, S. Sasazuki, M. Iwasaki, M. Inoue og S. Tsugane (JPHC Study Group). Green Tea Consumption and Prostate Cancer Risk in Japanese Men: A Prospective Study. American Journal of Epidemiology, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1093/aje/kwm249.