Folkesundhed Urter og krydderier

Bukkehornsfrø mod fodsvamp

Det lister sig stille og roligt ind på de nøgne fodsåler… fod- og neglesvamp. I svømmehallen, på gulvtæppet, på hotellet eller i stormagasinets omklædningsrum – overalt lurer de hårdføre angribere på deres ofre.

Man skal som bekendt være udstyret med en god portion tålmodighed for at tage kampen op mod de uønskede beboere. Uanset om man bruger svampedræbende salve eller spiser antimykotiske midler i pilleform – svamp er meget svært at slippe af med, og det dukker ofte op igen.

Et virksomt alternativ til de kemiske midler til bekæmpelse af fod- og neglesvamp er omslag med bukkehornsfrø. Det er frøenes enorme sugekraft, der giver virkningen: Udtrækket kan optage syv gange sin egen vægt.

Frøene opsuger alt vandet omkring den irriterede, væskende hud og “tørlæg­ger” området. Anvendes udtrækket over en periode på 2-3 uger, forsvinder svampens eksistensgrundlag.

Desuden giver fod­bad med soløjetræ (cistus) en god beskyttelse mod nye infektioner. De polyfenoler, der findes i soløjetræ, fjerner lugt og sørger samtidig for en god kimdannelse.

Læs også
Vores fødder er hjemsted for ca. 200 forskellige slags svamp
Sådan bekæmper du svamp
Tetræolie – et must i dit husapotek
Tetræolie kurerer neglesvamp
Cistus – en lille plante, du sikkert ikke har hørt om
Bukkehorn – masser af gode egenskaber
Bukkehorn giver dine muskler krydderi
Klor kan skade luftvejene
Forbrugererfaring: Rask med A. O. Hansens 103

Kilde
Apotheken Praxis, nr. 10, 2000