B9-vitamin (Folsyre) Mave-/tarmlidelser

Folsyre sænker risikoen for tarmkræft med 19 %

Forskere har fundet ud af, at B-vitaminet folsyre kan sænke risikoen for tarmkræft.

Folsyre (B9) er nok bedst kendt for dets evne til at kunne forebygge medfødte misdannelser hos fostre i den tidlige graviditet. Men data fra en stor undersøgelse viser, at en høj indtagelse af folsyre fra alle slags kilder også medfører en reduktion af risikoen for tyk- og endetarmskræft på 19 %.

Forskere har gennemgået data fra næsten 100.000 mænd og kvinder og kan på denne baggrund konkludere, at indtagelse af folsyre – uanset om den kommer fra en naturlig eller syntetisk kilde, eller om den kommer fra fødevareberigelse eller fra kosttilskud – har den samme gunstige indvirkning på sundheden. Det skyldes, at når syntetisk folsyre passerer tarmvæggen, ændres det til 5-methyltetrahydrofolat, som er den form, vitaminet naturligt har i blodet.

Mangel på folsyre er udbredt. Det er årsagen til, at sundhedsmyndighederne i mange lande anbefaler tilskud af dette vitamin til kvinder, der påtænker graviditet.

Tyk- og endetarmskræft kan opstå hele livet, men ses sjældent hos yngre mennesker. Symptomerne er blodmangel og kan skifte mellem diarré og forstoppelse og en fornemmelse af ikke at kunne tømme tarmen helt ved toiletbesøg. Kendte årsager er overvægt, et højt alkoholforbrug og diabetes type II. I nogle tilfælde er sygdommen arvelig.

Folsyre kan medvirke til at mindske risikoen for tarmkræftLæs også
Folsyre nedsætter risikoen for tyktarmskræft – specielt hos rygere
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Folsyre har en gavnlig effekt på visse kognitive funktioner
Tarmkræft – en snigende sygdom
Olivenolie virker forebyggende mod tarmkræft
Brystkræft, alkohol og folsyre
Lutein kan beskytte mod tyktarmskræft

Kilde
Stevens VL et al. High Levels of Folate, from Supplements and Fortification, are Not Associated with Increased Risk of Colorectal Cancer. Gastroenterology 2011.