B6-vitamin (Pyridoxin) B9-vitamin (Folsyre)

B6-vitamin og folsyre giver færre kredsløbsdødsfald

I en artikel i Stroke: Journal of the American Heart Association rapporterer japanske forskere, at de har påvist lavere risiko for hjertesvigt hos mænd og lavere risiko for hjertesygdom og hjerneblødning hos kvinder – og dermed lavere risiko for kredsløbsdødsfald – hvis kosten indeholder relativt store mængder af folsyre og B6-vitamin.

Professor i befolkningssundhed ved universitetet i Osaka, Hiroyasu Iso, MD, og hans kolleger evaluerede data fra 23.119 mænd og 35.611 kvinder i alderen 40-79 år, som deltog i det såkaldte Japan Collaborative Cohort Study Group. Kostspørgeskemaer blev analyseret for folsyre-, B6-vitamin-og B12-vitaminniveau. Deltagerne blev fulgt i gennemsnitligt 14 år. I løbet af denne periode skete der 2.087 dødsfald som følge af kredsløbssygdom, herunder 424 hjertedødsfald og 986 dødsfald som følge af hjerneblødning.

Forsøgets resultater

Forskerne fandt frem til en sammenhæng mellem øget kostindtag af folsyre og B6-vitamin og en reduktion i dødeligheden som følge af hjertesygdomme, hjerneblødning og generelle kredsløbssygdomme hos kvinder. Justering for risikofaktorer for kredsløbssygdomme eller fjernelse af kosttilskudsbrugere fra analyserne kunne ikke i signifikant grad påvirke sammenhængen. For mænd syntes folsyre og B6-vitamin at virke beskyttende mod dødelighed som følge af hjertesvigt. Man fandt ingen sammenhænge med kredsløbsdødelighed for B12-vitamin.

Forfatterne forklarer resultaterne med folsyre og B6-vitamins evne til at sænke kroppens indhold af homocystein. Homocystein er en aminosyre, som, når den findes i for høje mængder, er sat i forbindelse med en øget risiko for kredsløbssygdom.

Selvom vitaminet findes i grønsager, fisk, fuldkorn og andre fødevarer, har mænd og kvinder, der bor i Japan, et lavere indtag af B6-vitamin end amerikanere. “Japanere har behov f or et større kostindtag af folsyre og B6-vitamin, og dette kan føre til forebyggelse af hjertesygdom”, bemærker dr. Iso.Folsyre kan medvirke til at reducere risikoen for kredsløbsdødsfald

B6-vitamin kan medvirke til at reducere risikoen for kredsløbsdødsfaldLæs også
Homocystein – en overset dræber
Homocystein, folsyre, B6-vitamin og B12-vitamin
Folsyre, B6 og B12 beskytter hjerte og kredsløb
Folsyre og B6-vitamin mindsker risikoen for abort
B6-vitamin og hjerneblødning
B6-vitamin og folsyre beskytter mod sygdom i kranspulsårerne
Folsyre, B6-vitamin og hjertesygdomme hos kvinder
Super B-Complex – et godt supplement til din travle hverdag
Total B-Complex – alle B-vitaminerne + lidt mere