B9-vitamin (Folsyre)

For lidt folsyre kan øge risikoen for depression

Et lavt kropsindhold af folsyre, et af B-vitaminerne, kan måske øge risikoen for depression, viser en nyligt offentliggjort analyse af en række forskningsresultater. Selvom man tidligere har påvist den­ne sammenhæng, har den ikke tidligere været anset for at være endegyldigt bevist.

Folsyre: For lidt af dette vigtige B-vitamin kan øge risikoen for depressionAnalysen omfattede 11 forsøg med deltagelse af i alt 15.315 personer, heraf 1.769 med diagnosen depression. Den justerede analyse har vist, at lav folsyrestatus – defineret som lavt kostindtag eller lavt serum- eller blodindhold af stoffet – havde forbindelse til en 42 % større risiko for depression.

Forskningsrapportens hovedforfatter har følgende kommentar: “Selvom forskningen ikke beviser, at et lavt folsyreindhold i kroppen forårsager depression, kan vi nu med sikkerhed sige, at der er en forbindelse. Interessant nok er der også forsøgsmæssige beviser, der tyder på, at tilskud af folsyre kan hjælpe mennesker med diagnosen depression. Vi anbefaler, at man foretager større forsøg for yderligere at efterprøve denne sammenhæng”.

Læs også
Depression – en sygdom, der kan behandles
Folsyremangel – en mulig årsag til depression?
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Der er større risiko for depression under graviditeten end efter
Depression og mangel på B-vitaminer
Depression og næringsstoffer
Depressioner kan behandles med den gamle lægeplante perikon
Sport mod depression

Kilde
Gilbody S, Lightfoot T, Sheldon T. Is low folate a risk factor for depression? A meta-analysis and exploration of heterogeneity. J Epidemiol Community Health. Juli 2007;61(7):631-7.