B9-vitamin (Folsyre) Graviditet og fødsel

Flere tvillingefødsler på grund af folsyre

Fødevarer beriget med folsyre kan øge sandsynligheden for tvillingefødsler i forbindelse med IVF-be­handling. Det viser en britisk undersøgelse offentliggjort i tidsskrif­tet The Lancet.

602 kvinder i IVF-behandling ind­gik i undersøgelsen, hvor forsker­ne undersøgte kvindernes indtag af folsyre dels via kosten og dels som vitamintilskud. Efterfølgende måltes B-vitaminniveauet i kvin­dernes blod. Resultaterne viser, at sandsynligheden for en tvillinge­fødsel øges med et stigende indtag af folsyre. Chancen øges med 27 % for hver 100 mikrogram fol­syre, kvinderne indtog.

Forskerne konkluderer, at kvinder i IVF-behandling ikke bør overskride et dagligt anbefalet folsyreindtag på 400 mikrogram. Denne mængde holder risi­koen for tvillingefødsler nede, og samtidig fastholder kvinderne et acceptabelt indtag af folsyre for at mindske risikoen for rygmarvs­brok hos barnet.

Lægerne anbefaler gravide at tage 600 mg folsyre pr. dag, fordi vitaminet kan forhindre fødselsde­fekter. På den baggrund foreslår mange eksperter, at mel tilsættes folsyre som næringsstof. Men da man i USA gjorde dette tiltag, steg antallet af flerbørnsfødsler ved kunstig befrugtning med op til 13 %.

Tilskud af folsyre kan øge antallet af tvillingefødslerLæs også
Folsyre til vordende mødre
Folsyre er vigtigt for gravide – og mange andre
Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børn
Multivitaminer forebygger fødselsskader
Multivitaminer før og under graviditeten
Vegetarer føder flere piger
Anprisninger: B9-vitamin (folsyre)

Kilde
The Lancet 2006; 367: 1513-1519.