Graviditet og fødsel Vitaminer & Mineraler

Multivitaminer før og under graviditeten

Regelmæssig brug af multivitaminer før og under graviditeten har vist sig at reducere normalvægtige mødres risiko for at føde for tidligt, eller at de nyfødte har for lav fødselsvægt.

35.897 kvinder i Danish National Birth Cohort rapporterede antallet af uger med brug af multivitaminer i en 12-ugers periode omkring undfangelsen. For hver periode sammenlignede man regelmæssige brugere (4-6 uger) og delvise brugere (1-3 uger) med ikke-brugere. Sammenhængen mellem multivitamin-indtagelse i tiden omkring undfangelsen og for tidlige fødsler varierede i forhold til, om moderen var overvægtig inden graviditeten.

Regelmæssig brug af multivitaminer før og efter undfangelsen hos kvinder med et BMI < 25 inden graviditeten gav en 16 % lavere risiko for for tidlig fødsel og 20 % lavere risiko for for tidlige veer. Der var ikke en lignende sammenhæng for overvægtige kvinder. Den justerede risiko for at føde børn med for lav fødselsvægt blev reduceret med 17 % hos multivitamin-brugerne uanset deres BMI før graviditeten – og den stærkeste sammenhæng sås blandt dem, der regelmæssigt tog multivitaminer i perioden efter undfangelsen.

Husk multivitaminer som fx Maximum omkring undfangelsestidspunktet

Læs også
Multivitaminer forebygger fødselsskader
Lakrids øger risikoen for at føde for tidligt
Multivitaminer virker på hele din krop og din helse
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
Undervægtige kvinder har svært ved at blive gravide
Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børn
Folsyre og B6-vitamin mindsker risikoen for abort
Husk D-vitamin, når du er gravid
Hampeprotein til mor, far og barn
Sengeliggende gravide mister knoglemasse
Sådan optræner du din bækkenbund
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!

Kilde
Catov JM et al. Periconceptional multivitamin use and risk of preterm or small-for-gestational-age births in the Danish National Birth Cohort. Am J Clin Nutr. 2011;94(3):906-12.