Kisel

Kisel – en kort introduktion

Kisel spiller en vigtig rolle for bindevæv, især i knogler og brusk, og her får du en kort introduktion til sporstoffet.

Kisels primære virkning i knogler og brusk viser sig at være på dannelsen af den organiske grundmasse (matrix). Abnormiteter i knogler og brusk er forbundet med en reduktion af grundmassens bestanddele, hvilke resulterer i et behov for kisel i kollagen- og glycosaminoglycandannelsen.

Kisel fås både som pulver og i kapsler

Yderligere dokumentation for kisels rolle i stofskifteprocesserne i bindevæv kommer fra opdagelsen af, at kisel er et større ion i osteogene (knogledannende) celler, særligt højt i cellens stofskiftemæssigt aktive tilstand. Yderligere undersøgelser peger også på, at kisel deltager i subcellulære enzymholdige strukturers biokemi. Kisel danner desuden vigtige forbindelser med andre elementer.

Skønt det på grundlag af undersøgelser er klart, at kisel spiller en specifik rolle i stofskiftet, så har mineralet fået tildelt en strukturel rolle i bindevæv. En forbindelse mellem kisel og alderdomssymptomer har muligvis at gøre med forandringer med hensyn til glycosaminoglycan.

Læs også
Kisel – et livsvigtigt mineral til din krop
Kisel modvirker cellulitis, løst bindevæv og bløde negle
Kan kisel og kiselsyre modvirke Alzheimers?
Kisel gør håret tykkere
Padderokke – en alsidig plante
Plantestoffer er vigtige for dit helbred

Kilde
Edith Muriel Carlisle: Silicon as a Trace Nutrient, The Science of the Total Environment, 73 (1988), pp. 95-106.