Naturmidler PMS og overgangsalder

Agnus Castus er mere effektivt mod PMS end B6-vitamin

Hidtil har man anbefalet B6-vitamin mod PMS, men nye forsøg viser, at Agnus Castus kan have større virkning.

Veldokumenterede kliniske beviser understøtter det gode ry og rygte, som Vitex agnus-castus L. har for sin evne til at behandle menstruelle problemer, præmenstruelt syndrom (PMS), problemer i forbindelse med overgangsalderen og endog barnløshed.

Sammenligning af Agnus Castus og B6-vitamin

For nylig har et tysk forsker­hold gennemført et kontrolleret dobbeltblind-forsøg for at vurdere effektiviteten og sikkerheden ved anvendelse af en standardiseret Vitex-kapsel (Agnolyt®, Madaus AG) sammenlignet med B6-vitamin blandt 175 kvinder med PMS.

Man valgte B6-vitamin (pyridoxin) til sammenligningen, fordi tidligere forskningsresultater tyder på, at dette stof kan være effektivt til at lindre forskellige PMS-syndromer, fx nervøsitet, irritabilitet, depression, oppustethed, brystspændinger, vægtøgning og problemer med hud og fordøjelse.

Beskrivelse af forsøget

Agnus Castus er effektivt mod PMS

De 175 kvinder blev tilfældigt inddelt i to grupper, som fik hhv. en standardiseret kapsel med Agnus Castus-ekstrakt pr. dag (svarende til 3,5-4,2 mg Agnus Castus) plus en placebo-kapsel og to 100 mg kapsler med pyridoxin (n=85). Behandlingens varighed strakte sig over tre menstruationscyklusser. Man vurde­rede kvindernes reaktion på behandlingen ud fra PMTS-skalaen (Premenstrual Tension Syndrome Scale), hvor man holder øje med seks typiske PMS-problemer, og ud fra CGI-skalaen (Clinical Global Impression). Både patienter og læger vurderede behandlingens indvirkning. Ved forsøgets afslutning var 127 forsøgspersoner egnede til at indgå i den samlede analyse af behandlingens virkning. Alle 175 blev inkluderet i sikkerhedsanalysen.

Resultater

Sammenlignet med B6-vitamin kunne de patienter, der blev behandlet med Agnus Castus, notere en ”betydeligt mere mar­kant lindring af de typiske PMS-synmptomer som brystspændinger, ødemer, indre uro, hovedpine, forstoppelse og depression”. Generelt set kunne 77,1 % af de forsøgspersoner, som havde fået Agnus Castus, melde om forbedringer, sammenlignet med 60,6 % af forsøgspersonerne i pyridoxin-gruppen. Ifølge lægernes vurdering havde begge former for behandling en ”tilstrækkelig” virkning, men 24,5 % be­dømte Agnus Castus-behandlingen til at være ”fremragende”, hvor samme tal for pyridoxins vedkommende lå på kun 12,1 %.

5 kvinder i pyridoxin-gruppen og 12 kvinder i Agnus Castus-gruppen rapporterede om bivirkninger i form af hovedpine, problemer med mave-/tarmkanalen og underlivet samt hudproblemer. Der var dog ingen tilfælde af alvorlige bivirkninger. Kvinder, der ved forsøgets start forsøgte på at blive gravide, blev udelukket fra forsøget, men 5 af de kvinder, der fik Agnus Castus, blev gravide i løbet af forsøgsperioden.

Læs også
Agnus Castus – kvinders ven i nøden
Agnus Castus mod PMS
Kvinders helbred: PMS og endometriose
Naturlige veje til bedre humør og helbred for kvinder
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft
Magnesium – kvindernes mineral?
Vegetarkost kan lindre PMS
Tryptofan mindsker PMS

Kilde
Lauritzen C et al. Treatment of premenstrual tension syndrome with Vitex agnus castus. Controlled, double-blind study versus pyridoxine. 1997. Phytomedicine, bind 4, nr. 3, 183-189.