Utallige beretninger om Ipe Roxo-barkens helbredende virkning på mange forskellige sygdomme førte til, at videnskaben i1950’erne begyndte at interessere sig for de stoffer, barken af det brasilianske træ indeholder. Der er kommet mange nye positive erfaringer til siden. Stoffer i barken har vist sig effektive over for bestemte bakterier – fx dem, der giver os halsbetændelse og andre sygdomme forårsaget af virus.
De vigtige stoffer lapachol og beta-lapachon har ved reagensglasforsøg udvist antibakteriel og svampedræbende aktivitet.
Lapachol har vist sig at være aktivt mod visse virusarter, herunder Herpes virus hominis type I og II. Lapachol hæmmer også i signifikant grad Poliovirus og Vesikulær stomatitis-virus. Lapachol udviser desuden svampedræbende aktivitet mod Cladosporium cucumerinum og Candida albicans og bakteriedræbende aktivitet mod Bacillus subtilis og Escherichia coli.
Ipe Roxos indhold af lapachol udviser en vis aktivitet ved reagensglasforsøg mod Staphylococcus aureus NCTC 6571, Bacillus subtilis NCTC 8236, Corynebacterium diphtheria, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Candida albicans og Pullularia pullularis. Den laveste hæmmende koncentration var høj i forhold til de pt. tilgængelige antimikrobiale stoffer.
Trematoden Schistosoma mansoni er den mikroorganisme, der forårsager den almindelige tropiske sygdom schistosomiasis. Infektiøse larver af denne blodigle lever i vand og kommer ind i værten ved at gennembryde huden. Denne udmarvende sygdom, som er et alvorligt problem i mange tropiske områder, svækker værten og øger dennes tendens til at tiltrække en række andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer, hvoraf nogle kan være dødelige. Lapachol er testet som topisk barriere mod larverne og har vist sig at være yderst effektivt til at forhindre, at de trænger gennem huden. Efter indtagelse bliver lapachol udskilt på huden af talgkirtlerne, hvor det fungerer som topisk barriere. Larverne forsøger at gennemtrænge huden ved eller nær talgkirtlerne, og derfor kan kostmæssig indtagelse af lapachol fra Ipe Roxo være en effektiv måde at beskytte mod infektion på.
Beta-lapachon viser variabel parasit- og virushæmmende aktivitet. Beta-lapachon er virksomt mod Trypanosoma cruzi, en zoomastigot, der forårsager trypanosomiasis (Chagas sygdom). Denne sygdom findes både i akut og kronisk form, og der findes ingen kendt kur for den.
Begge stoffer har ved reagensglasforsøg udvist aktivitet mod Candida albicans. Den minimale hæmmende koncentration af lapachol svinger betydeligt – fra 0,03 mcg pr. ml til 400 mcg pr. ml. Der er rapporteret en minimal svampekoncentration på 32 mcg pr. ml for lapachol og l mcg pr. ml for beta-lapachon, hvilket er positivt i sammenligning ved reagensglasforsøg med ketoconazol. Variationer i resultaterne af forsøg med svampedræbende aktivitet er tilskrevet forskelle i de anvendte vækstmedier.
Læs også
Ipe Roxo® – de videnskabelige data
Ipe Roxo – urskovsmedicinen med de mange virkninger
Candida albicans – beskrivelse og symptomer
Candida: Yoghurt hjælper ikke
Brasilianske urter – guarana, ipe roxo, stevia og pilantus
Bakterier kan give rygsmerter
Græskarkerneolie og Ipe Roxo mod prostata-adenom
Forbrugererfaring: Ipe Roxo® mod eksem
Kilder
Guiraud et al 1994
Willard 1998
Goijman & Stoppani 1984
Binutu et al 1996
Gafner et al 1996
Carvalho et al 1988
Fieser et al 1948
Pinto et al 1997
Austin 1974
Iwu et al 1994
Schaffner-Sabba et al 1984
Gilbet et al 1970
Lagrota 1983