Naturmidler

Chlorella – plantecellen, der helbreder og beskytter

Chlorella er en lille ferskvandsalge, som både helbreder forskellige lidelser og beskytter dig mod at udvikle sygdomme.

Hvad kan Chlorella?

Chlorella har ved forsøg vist sig at kunne reducere de symptomer af mavesmerter (trykkende fornemmelse, halsbrand, opstød og kvalme), som ofte optræder hos patienter med mave- og tolvfingertarmsår. Mange andre undersøgelser har vist, at Chlorella indeholder vækststimulerende substanser, anti-virus bestanddele og substanser, der virker blodsukkersænkende og nedsætter risikoen for hjerteslag.

Chlorella - plantecellen, der helbreder og beskytter

Chlorella er fremstillet under en særlig produktionsproces. Cellevæggen i hver enkelt alge er brudt, hvorved der opnås en maksimal optagelighed af næringsstofferne (ca. 80 %). Chlorella forhandles uden nogen tilsætning af konserverings- eller farvestoffer i klare gelatinekapsler. Den anbefales som et kosttilskud til generel styrkelse af sundheden samt under rekonvalescensen. Det bruges af alle, der ikke ønsker eller kan indtage store måltider (også under slanke- og fastekure), og som alligevel er fysisk og intellektuelt aktive. Anbefales sportsfolk og som en understøttende faktor ved behandlingen af de sygdomstilfælde, der er omtalt i denne artikel.

Chlorella styrker immunforsvaret, får sår, skader og mavesår til at hele hurtigere, bidrager til at beskytte mod giftig forurening, regulerer fordøjelsen og tarmfunktionen, stimulerer væksten og får skadet væv til at gro, hæmmer alderdomsprocessen og giver et effektivt værn mod stråleskader. Den amerikanske speciallæge Dr. David Steenblock, der har skrevet en bog om Chlorella, siger, at flere undersøgelser viser, at Chlorella effektiviserer menneskets immunmekanisme, idet det er i stand til at højne interferonniveauet. Han fremhæver også plantens evne til at fjerne tungmetaller, bekæmpelsesmidler og andre miljøgifte fra organismen. En sådan afgiftende virkning kan i øvrigt også opnås med hvidløg.

I dag er nogle af de alvorligste sygdomme fremkaldt af forstyrrelser i de menneskelige celler, kroppens fundamentale byggesten. Derfor har terapi eller forebyggende behandling, der virker direkte på celleplanet, de bedste udsigter til succes. Mange mennesker oplever, at de bliver indhentet af dårlig kost, hvilket typisk giver sig udslag i træthed og uoplagthed og et større antal syge- og fraværsdage om året. Den mest effektive måde at styrke en sådan svækket organisme på er at vitalisere hver eneste celle i kroppen. Når cellerne er sunde og velfungerende, er organismens mulighed for forsvar mod sygdomsangreb optimal.

Historisk set

I de senere år har en lille uanseelig ferskvandsalge kaldet Chlorella vakt videnskabens interesse på grund af dens potentielle helsefremmende egenskaber. Chlorella er omtrent på størrelse med et menneskeligt blodlegeme – altså så lille, at den kun kan ses i et mikroskop. Til gengæld formerer plantecellerne sig med en enorm hastighed, hvilket har muliggjort den moderne produktion af algen under absolut hygiejniske og kontrollerede forhold.

Det var den hollandske biolog M.W. Beijernick, der i 1890 opdagede Chlorella. Han havde sat sig for at finde ud af, hvorfor ferskvandssøer bliver grønne, og det førte til påvisningen af de mikroskopiske Chlorella-alger. Den grønne farve skyldes algernes indhold af store mængder klorofyl, en i sig selv meget vigtig ernæringsfaktor. Det skal her understreges, at klorofyl for at bevare sine ernæringsmæssige og medicinske egenskaber skal være af naturlig beskaffenhed, dvs. bygget op omkring et natriumatom. Kunstigt klorofyl anvendes flere steder i fødevareindustrien og er bundet til et kobber-ion. Chlorella indeholder mere naturligt klorofyl end noget andet kendt fødemiddel.

Hvad gør Chlorella så effektiv?

Klorofyl kaldes også “planternes blod”, fordi dets kemiske opbygning ligner opbygningen af vores eget røde blodlegeme, hæmoglobinet. Det har en meget kraftig afgiftende funktion og kan endog reducere risikoen for stråleskader. Ifølge det amerikanske tidsskrift American Journal of Surgery er det også en hjælp til helbredelse af indre sår og infektioner, samt hudproblemer.

Interessen for Chlorella skyldtes oprindeligt dets enorme indhold af fuldværdige proteiner, der udgør op til 60% af planten, og som produceres 50 gange hurtigere end i andre afgrøder. Til sammenligning kan nævnes, at sojabønner indeholder 39 % protein og skummetmælkspulver 35 %.Chlorella har betragtelige mængder af proteinet lysin – den aminosyre, der begrænser proteinudnyttelsen af langt de fleste vegetabilske fødemidler. Det er dette ekstremt høje proteinindhold, der forklarer Chlorellas appetitdæmpende virkning og dermed dets relevans i slankekure. Hvis du tager Chlorella sammen med de normale måltider, øger du proteinoptagelsen på grund af den særlige aminosyresammensætning.

Man har talt om Chlorella som en “grøn” livsforsikring på grund af det betydelige indhold af næringsstoffer. Faktisk er Chlorella det mest omfattende og rigeste fødemiddel, der kendes i dag (kun Unik Spirulina nærmer sig denne rigdom af naturlige næringsstoffer). Det indeholder mere B12-vitamin end okselever og flere vitaminer og mineraler end noget andet næringsmiddel. Men Chlorella er ikke blot rigt på vitaminer (fx A-vitamin) og mineraler (bl.a. kalium, zink, jern, og jod), men det er tillige den bedste kilde til forsyning af DNA/RNA, som er ansvarlig for produktionen af energi, protein og enzymer i hver enkelt celle.

Næringsindhold i Chlorella

En analyse af næringsfaktorerne i Chlorella giver følgende værdier (pr. 100 g):

1. Næringsstoffer
Væske 5,10 % 3 Mineraler
Fedt 2,80 % Calcium 315 mg
Protein 63,00 % Jern 160 mg
Aske 7,52 % Fosfor 1090 mg
Fiber 5,86 %
Kulhydrater 15,72 % 4. Aminosyrer
Klorofyl 2,30 % Lysin 3,47 g
Klorofyl-B spor Leucin 4,99 g
Isoleucin 2,64 g
2. Vitaminer Treonin 2,68 g
A-vitamin 38000 i. e* Valin 3,55 g
Betacaroten 70,40 mg Methionin 1,68 g
B1-vitamin 1,60 mg Phenylalanin 2,93 g
B2-vitamin 5,10 mg Tryptofan 0,70 g
B6-vitamin 1,60 mg Histidin 1,32 g
B12-vitamin 0,07 mg Arginin 3,39 g
C-vitamin 18,00 mg Serin 2,26 g
E-vitamin 10,50 mg Prolin 2,49 g
Niacin 32,80 mg Glycin 3,35 g
Pantotensyre 1,10 mg Alanin 4,47 g
Folsyre 0,01 mg Glutaminsyre 5,86 g
Biotin 0,10 mg Asparaginsyre 12,32 g

* 3 i. e. = 1/0.6xbetacaroten (mikrogram).

Læs også
Chlorella: Klorofyl i alger holder dig sund
Chlorella: Ofte stillede spørgsmål
Alger – mikroskopiske organismer med masser af næring
Phytonæringsstoffer gavner helbredet
Unik Spirulina – blågrønne alger til dit helbred
Hvad er glutamin?

Kilde: Suehiro Koso Laboratory Co., Ltd., Japan.