Kosttilskud

Olivenblade øger insulinfølsomheden hos midaldren­de, overvægtige mænd

l folkemedicinen er blade af olivenplanten (Olea europaea L.) i århundreder blevet anvendt til behandling af diabetes, men der findes kun meget begrænsede data over virkningerne af oliven-polyfenoler på glukose­balancen hos mennesker.

For at vurdere virkningen af tilskud af olivenblads-polyfenoler på insulinvirkning og risikofaktorer hos mid­aldrende, overvægtige mænd igangsatte et forskerteam fra Liggins Institute, University of Auckland på New Zealand et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet overkrydsningsforsøg med 46 deltagere (i al­deren 46,4 ± 5,5 år og et BMI på 28,0 ± 2,0 kg/m). Deltagerne blev tilfældigt inddelt, så de fik kapsler med olivenblad-ekstrakt eller placebo i 12 uger, hvorefter de krydsede over til den anden form for behandling efter en udvaskningsperiode på seks uger.

Forskerne konkluderede, at hos overvægtige, midaldrende mænd i risiko for at udvikle stofskiftesyndrom gav tilskud af polyfenoler fra olivenblade i 12 uger en 15 % forbedring i insulinfølsomheden og 28 % forbed­ring i responsen i bugspytkirtlens celler i forhold til placebo.

Olivir kapsler fra Natur-Drogeriet A/S – kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Olivenblade har masser af medicinske egenskaber
Olivenblade kan genoprette kroppens insulinbalance
Kost med mange antioxidanter forbedrer insulinfølsomheden
Insulinfølsomhed fremmes af koffein
Grøn te og kaffe er godt for diabetikere
Fedme hos mænd øger risikoen for kræftsygdomme

Kilde
PLoS One, 2013;8(3):e57622.