Kosttilskud Naturlig støtte til vægttab

Olivenblade øger insulinfølsomheden hos midaldren­de, overvægtige mænd

l folkemedicinen er blade af olivenplanten (Olea europaea L.) i århundreder blevet anvendt til behandling af diabetes, men der findes kun meget begrænsede data over virkningerne af oliven-polyfenoler på glukose­balancen hos mennesker.

For at vurdere virkningen af tilskud af olivenblads-polyfenoler på insulinvirkning og risikofaktorer hos mid­aldrende, overvægtige mænd igangsatte et forskerteam fra Liggins Institute, University of Auckland på New Zealand et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet overkrydsningsforsøg med 46 deltagere (i al­deren 46,4 ± 5,5 år og et BMI på 28,0 ± 2,0 kg/m). Deltagerne blev tilfældigt inddelt, så de fik kapsler med olivenblad-ekstrakt eller placebo i 12 uger, hvorefter de krydsede over til den anden form for behandling efter en udvaskningsperiode på seks uger.

Forskerne konkluderede, at hos overvægtige, midaldrende mænd i risiko for at udvikle stofskiftesyndrom gav tilskud af polyfenoler fra olivenblade i 12 uger en 15 % forbedring i insulinfølsomheden og 28 % forbed­ring i responsen i bugspytkirtlens celler i forhold til placebo.

Olivir kapsler fra Natur-Drogeriet A/S – kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Kilde
PLoS One, 2013;8(3):e57622.