Proteiner Sport og motion

Ærteprotein – en værdifuld ingrediens i sportsprodukter

Ærteprotein er en både meget næringsrig og meget letfordøjelig kilde til vegetabilsk protein.

Protein fra ærter har en lang række gode egenskaber og er af stor interesse for producenter af sportsernæring – ikke blot på grund af dets høje indhold af forgrenede aminosyrer, glutaminsyre og arginin, men fordi det også er en righoldig kilde til lysin. Men i dag er sportsernæring ikke længere et nicheprodukt for specialister, og produkterne er heller ikke længere helliget sportsfolk: Efterhånden som forskellige sundhedstrends ændrer vores købevaner, er sportsernæringsprodukter blevet mere og mere tillokkende for den almindelige forbruger.

I dag er der efterspørgsel på produkter, der er sikre og naturlige – og det åbner døren for en bredere anvendelse af vegetabilske kilder til protein, bl.a. ærter. Ærteprotein er bemærkelsesværdigt, fordi det er så sikkert, og fordi det er meget enkelt at fastslå dets oprindelse – og for det faktum, at det ikke er genmodificeret eller på listen over allergener, der kræver mærkning. Og oven i alt dette er ærteprotein en miljøvenlig kilde til fødevareprotein og dermed ideel for bæredygtige former for landbrug.

Behovet for proteiner er langt højere for personer, der dyrker sport regelmæssigt. Protein udvundet af ærter er en god kilde til ernæringsprodukter og kosttilskud indeholdende det protein, der er nødvendigt til aktiviteter, som kræver stor udholdenhed. Den næringsmæssige værdi af et kostprotein er baseret på tre faktorer:

  • Fordøjelighed
  • Kostproteinets indhold af essentielle aminosyrer
  • Evnen til at levere disse aminosyrer i de nødvendige mængder.

Ærteproteiner er fuldt ud i stand til at dække nitrogenbehovet hos et raskt menneske, og kliniske forsøgsresultater har påvist, at menneskers fordøjelse og optagelse af nitrogen fra ærteprotein er glimrende.

Natur-Drogeriets Ærteproteinpulver 83 % er fremstillet af den gule ært, Pisum sativum, ved hjælp af en original udvindingsproces. Det er et meget rent protein (83 % protein i tørvægt) og meget velegnet til proteinberigede fødevarer. Isoleret ærteprotein er meget letfordøjeligt – bedre end ærtemel og i denne henseende sammenligneligt med de bedste animalske proteinkilder. Som kilde til sundhedsfremmende aminosyrer ligger proteinindholdet i ærter ifølge anbefalinger fra FAO/WHO meget tæt på indholdet i det ideelle protein til menneskelig føde.

Det er også interessant at se på ærteprotein kombineret med kornprodukter, fordi kornsorter som fx hvede ikke indeholder lysin, men derimod store mængder svovlaminosyrer, mens grønsager som ærter har det modsat – de indeholder store mængder lysin, men mangler svovlaminosyrerne. Kombinationen af disse to fødevaregrupper fører derfor til en forbedret aminosyreprofil, som overholder FAO’s anbefalinger.

Specifikke aminosyrer i Ærteproteinpulver 83 % – specielt i forhold til sportsernæring

Indholdet af forgrenede aminosyrer (leukin, isoleukin, valin) i Ærteproteinpulver  83 % er på højde med det, man finder i animalsk protein. Sådanne aminosyrer gør det muligt at undgå nedbrydning af muskelvæv under intens træning.

Det høje arginin-indhold i Ærteproteinpulver 83 % kan medvirke til celledeling (dannelse af kollagen og udvikling af sener). Arginin er desuden nødvendigt for muskelstofskiftet og er anerkendt for at spille en rolle i kontrollen af kropsvægten ved at medvirke til at vedligeholde muskelmassen og reducere mængden af kropsfedt.

Blandt de mange sundhedsfremmende egenskaber kan lysin medvirke til at opretholde den korrekte nitrogenbalance i muskelmassen og i raske blodkar. Desuden spiller stoffet en rolle i produktionen af antistoffer, hormoner og enzymer og i vævsopbyggende processer. En anden aminosyre, som er meget nyttig til såvel ‘almindelige’ fødevarer som sportsernæringsprodukter er glutamin, der måske spiller en rolle ved at medvirke til at genoprette immunforsvaret i stærkt belastende perioder, fx ved overtræning.

Aminosyrer Velegnede til Indhold i Ærteproteinpulver 81 % (i % af aminosyrer)
Lysin Vækst, sunde knogler 7,3 %
Forgrenede aminosyrer Energistofskifte 18,1 %
Arginin Fysisk anstrengelse, forebyggelse af kredsløbssygdom 8,7 %
Glutamin Medvirker til at genoprette nitrogenbalancen efter kraftig fysiologisk belastning 17,2 %

 

Læs også
Ærteprotein er nyttigt for sportsfolk – og alle andre…
Ærteprotein kan måske være med til at sænke blodtrykket
Proteinbehov for bodybuildere og andre sportsfolk
Proteinernes afgørende betydning for kroppen
Proteintilskud skal indtages lige efter træning
Amino-Complex Valleprotein til vægtløftere
Body Kraft styrker og giver øget fedtforbrænding

Kilde
Gausserès N et al: Labeled Pea Flour Protein Nitrogen Exhibits Good Ileal Digestibility and Postprandial Retention in Humans. J Nutr. 1997, 127: 1160-1165.