Sport og motion

Motion styrker dit mentale helbred

Vi ved alle sammen godt, at motion er godt for helbredet, men måske står det ikke helt klart, præcis hvordan motion påvirker dit helbred? Jojo, det der med, at man kan holde vægten eller endog tabe sig, og at man føler sig godt tilpas efter at have fysisk aktiv – det ved vi godt. Men det er faktisk kun toppen af isbjerget…

Motion er også med til at forbedre din hukommelse, fremme indlæringen og tankeprocesserne, hjælpe dig til at sove bedre, give dit humør et løft – og booste flere andre aspekter af dit mentale helbred.

Hjernen – den ca. 1½ kg tunge masse af neuroner og andre hjerneceller, der kommunikerer og samarbejder – er det center, hvor vi oplever verden og interagerer med den. Men med tiden og uden den rette ”pasning” bliver hjernen sårbar.

Det er her, træning kommer ind i billedet! Når du foretager dig noget fysisk, øges din vejrtrækning og din hjerterytme, og det betyder, at der kommer nyt iltet blod til kroppen – og dermed også til din hjerne. Den friske ilt igangsætter en proces kaldet neurogenese: Dannelse af hjerneceller og neuroner. En proces, der øger hjernemasse og -volumen.

Ud over at producere flere neuroner kan regelmæssig træning også fremme produktionen af specifikke proteiner kaldet neurotrofriner, som er med til at styre neuronernes funktion.

I det lange løb vil regelmæssig træning bidrage til at holde dig sund og rask både fysisk og mentalt – og dermed forbedres din livskvalitet.

Og det allerbedste er, at du ikke behøver at leve dit halve liv i fitnesscentret og blive ildrød i hovedet og gennemsvedt. 30 minutters bevægelse 3-4 gange pr. uge er nok til, at du kan begynde at mærke effekten på din hjernefunktion.

Læs også
Motion gør dit gode humør bedre
Motion forebygger demens
Selv let fysisk aktivitet er godt for dit helbred
Bevægelse kan helbrede dig
Husk motion til din hjerne!
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Vores sundhedsvaner ændrer sig med alderen
Koffein kan lindre muskelsmerter efter træning
Hjerneforskning: Unge er hurtigere til at lære nyt

Kilde
https://www.lifeextension.com/wellness/fitness/how-exercise-boosts-your-brain