Godt at vide Sund kost og livsstil

Får veganere protein nok?

Der bliver flere og flere veganere – dvs. personer, der lever vegetarisk og uden brug af æg og mælkeprodukter – men så er spørgsmålet, om man får nok protein?

Ja, hvis man vel at mærke spiser en varieret vegetabilsk kost. Sørg for at få forskellige kornprodukter, grønsager, frugter og nødder. Proteiner består jo af aminosyrer, hvoraf nogle er essentielle (livsnødvendige). Kroppen genbruger mange proteiner, men nogle skal tilføres, og det gøres gennem en fornuftig variation i kosten – dvs. ikke for ensidig brug af råvarer.

Fx giver en kombination af majs og kartofler en god sammensætning af protein – eller korn og bønner (fx et stykke brød med bønnepostej).

Det er vigtigt at kombinere råvarer med forskelligt aminosyreindhold, så disse supplerer hinanden. Og det gør det jo også spændende og smagsmæssigt interessant!

Der findes masser af proteintilskud på markedet – også fra vegetabilske kilder. Eksempler er hampeprotein, sojaprotein, risprotein og ærteprotein. Alle disse produkter forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas, i helsekostforretninger og online.

Får veganere protein nok? Hampeprotein kan være et nyttigt tilskudLæs også
Glutenfri veganerdiæt hjælper patienter med leddegigt
Skulle jeg overveje at droppe kødet?
Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
Vegetarisk postej
Anprisninger: Protein

Kilde
Bjørn Krøll, kostvejleder, Sundhedsbladet, 2003.