Sund kost og livsstil

Olivenolie reducerer risikoen for slagtilfælde

Et forsøg offentliggjort i tidsskriftet Neurology viser, at der er en sammenhæng mellem indtagelse af olivenolie og risikoen for at få et slagtilfælde. Cecilia Samieri, PhD, og hendes kolleger analyserede data fra 7.625 deltagere i det såkaldte Three City Study. Man fastlagde, hvor ofte deltagerne indtog olivenolie, ud fra deres egne angivelser ved forsøgets start (1999-2000). Kategorierne var ‘aldrig’, ‘i moderate mængder’ og ‘meget ofte’.

I løbet af en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 5,25 år var der 148 tilfælde af slagtilfælde. En justeret analyse af data afslørede en 41 % lavere risiko for slagtilfælde blandt dem, der meget ofte indtog olivenolie, sammenlignet med dem, der aldrig spiste olie. Den beskyttende virkning kunne kun iagttages for iskæmisk slagtilfælde, ikke hjerneblødning.

I et andet forsøg udviste de deltagere, der havde det højeste indhold af oleinsyre i plasma, en 73 % reduktion i risikoen for slagtilfælde sammenlignet med dem, hvis niveau var lavest.

Olivenolie er en almindelig kostingrediens i landene omkring Middelhavet og anses for at være et vigtigt led i de sygdomsforebyggende egenskaber ved denne type kost.

Læs også
Spis sundt – spis Middelhavskost
Middelhavskost er god for hjertet
Olivenolie og hjertesygdomme
Olivenolie og grønsager kan afværge leddegigt
Olivenolie beskytter måske mod colitis ulcerosa
Tomatbrød med olivenolie

Kilde
Neurology, 15. juni 2011.