Sund kost og livsstil

Planteøstrogener – en mulig beskyttelse mod kræft i æggestokkene?

En kost baseret på produkter fra planteverdenen kan være en vigtig brik i spillet om at reducere risikoen for kræft i æggestokkene, siger amerikanske forskere.

Det har vist sig ved tidligere forsøg, at man kan reducere risikoen for at få kræft i æggestokkene ved at spise ganske bestemte fødevarer og fødevaregrupper. Et forskerteam fra University of Buffalo undersøgte virkningen af plantestoffer på denne kræftform og kan rapportere, at fibre synes at reducere risikoen betydeligt.

I et kontrolleret forsøg sammenlignede man 124 kvinder, der havde fået konstateret kræft i æggestokkene, med 696 raske, tilfældigt udvalgte kontrolpersoner. Basis for sammenligningen var et omfattende spørgeskemaer vedr. deltagernes madvaner. Man beregnede derefter, hvor mange nærings- og plantestoffer, deltagerne indtog med kosten på basis af offentligt tilgængelige data vedr. fødevarers sammensætning.

Forskerteamet vurderede risikoen for kræft i æggestokkene i forhold til hver fødevare, plantestof og fødevaregruppe. Man justerede for alder, uddannelse, antal måneder med menstruation, evt. problemer med at blive gravid, brug af p-piller, status i forhold til overgangsalder og samlet energiindtag.

Den femtedel af kvinderne, som fik den største mængde fibre gennem kosten, kunne reducere risikoen for kræft med næsten dobbelt så meget som den femtedel, der fik den laveste mængde fibre, fortæller forskerne. Carotenoider, stigmasterol og lignaner kunne ligeledes reducere risikoen.

“Disse resultater underbygger teorien om, at planteøstrogener har en beskyttende virkning mod kræft i æggestokkene – og de underbygger også teorien om, at en vegetabilsk baseret kost kan være et vigtigt led i kampen for at reducere risikoen for at udvikle hormonrelaterede kræftsvulster”, konkluderer forskerne.

Læs også
Planteøstrogener: Naturlig kræftforebyggelse
Selen og carotenoider reducerer dødeligheden
Knust hørfrø og plantelignaner
Næringsstoffer i frugt og grønt kan modvirke kræft
Vegetarer har lavere risiko for visse kræftsygdomme
Kræft og østrogener fra miljøet

Kilde
Journal of Nutrition 133:1937-1942, 2003.