Sund kost og livsstil

11 minutter: Så meget levetid koster en cigaret

Hvor meget betyder en enkelt cigaret for din levetid?

Forskere ved universitetet i Bristol, England, har regnet sig frem til, at den, der ryger hele livet igennem, lever i gennemsnit 6½ år kortere end ikke-rygere.

En typisk mandlig ryger ryger fra det 17. til det 71. leveår ca. 311.688 cigaretter. Det svarer til ca. 15 cigaretter pr. dag, altså knap en hel pakke. Hver enkelt cigaret forkorter dermed livet med 11 minutter, en pakke med ca. 3½ time.

Det tager du måske ganske roligt, men hvis du tror, at cigaretter beroliger, bliver du snydt. Forskere fra New York og Detroit har nemlig fundet ud af, at rygere hjemsøges af panikanfald tre gange hyppigere end ikke-rygere. Her er et par andre skræmmende fakta:

  • Ved rygning af 10 cigaretter dagligt inhaleres i løbet af 30 år tre kg tjære.
  • En af de væsentligste årsager til hjerte- og kredsløbssygdomme er den farlige gift nikotin. Den indsnævrer blodårene og fører til mangelfuld blodforsyning af organerne – en tilstand, man ikke mærker noget til i de første år, men som kan ende med hjertedød.
  • Kulilte har en skæbnesvanger indvirkning på kredsløbet, fordi kulilten ikke alene beslaglægger op til 20 % af de røde blodlegemer, men også – og det er det værste – direkte hæmmer iltafgivelsen fra ikke-kulilteangrebne røde blodlegemer. Dette fører til den iltunderforsyning af vævet, som fremmer fedtophobning i cellerne og de hjerte-/karlidelser, der fører til blodpropper og hjertedød.

11 minutter: Så meget levetid koster en cigaret. Perikon kan hjælpe dig til rygestop - og dermed længere levetid!Læs også
Rygning ændrer hjernens kemi
KOL – en af følgerne af tobaksrygning
Tobaksrygning og sårheling
Passiv rygning er farligere end antaget
Light-cigaretter kan også give kræft
Perikon mod depression – og til rygeafvænning!
Frugt og grønt kan reducere risikoen for tidlig død

Kilde
Ny Tid og Vi, 1975.