Sund kost og livsstil

Morgenmadsprodukter med fuldkorn kan reducere risikoen for hjertesvigt

Indtagelse af mindst én daglig portion af et morgenmadsprodukt, der indeholder fuldkorn, kan muligvis reducere mænds risiko for hjertesvigt med 30 %, viser resultaterne af en undersøgelse fra USA.

Undersøgelsen fulgte flere end 20.000 mænd igennem næsten 20 år, og blandt den gruppe, der indtog syv eller flere portioner morgenmadsprodukter med fuldkorn (ikke raffinerede morgenmads­produkter) om ugen fandt man en signifikant lavere risiko for hjertesvigt i forhold til den gruppe, som ikke spiste denne type morgenmadsprodukter.

Betegnelsen ’fuldkorn’ anses for at være mere forbrugervenlig end ’fiber’, og derfor er mange pro­ducenter begyndt at anvende ordet ’fuldkorn’ på produktemballage, fordi der er større chance for, at det vinder genklang hos forbrugerne for dets sundhedsfremmende egenskaber.

Sammenhængen mellem indtagelse af morgenmadsprodukter og nye tilfælde af hjertesvigt blandt de 21.376 mænd (med en gennemsnitsalder på 53,7 år), der deltog i Physician’s Health Study I, blev undersøgt ved hjælp af et spørgeskema over, hvor tit deltagerne indtog bestemte fødevarer, og antal­let af tilfælde af hjertesvigt.

I løbet af opfølgningsperioden på 19,6 år dokumenterede forskerne under ledelse Luc Djoussé og Michael Gaziano fra Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School 1.018 tilfælde af hjertesvigt. Ef­ter justering for konfunderende faktorer som alder, rygning, alkoholindtagelse, indtag af grønsager, brug af multivitamin-præparater, motion og tidligere tilfælde af hjertesygdom kunne forskerne konstatere, at en gennemsnitlig indtagelse på 2-6 portioner morgenmadsprodukter pr. uge gav en 21 % lavere risiko for hjertesvigt, mens 7 eller flere portioner gav en 29 % lavere risiko – sammen­lignet med de deltagere, som i gennemsnit ikke spiste morgenmadsprodukter.

Ifølge forskerne kunne effekten kun iagttages for fuldkornsprodukter – ikke raffinerede morgenmadsprodukter. De mener, at adskillige mekanismer kan være forklaringen på den gavnlige indvirkning på risikoen for hjertesvigt, bl.a. fuldkornenes indhold af kalium, som virker blodtrykssænkende, mens andre stoffer som planteøstrogener kan forbedre blodets fedtindhold. Desuden kan den langsom­me­re fordøjelse eller optagelse af stivelse fra fuldkornene give en større mæthedsfornemmelse, hvilket har en ’sidegevinst’ i form af vægttab, lyder det fra forskerteamet.

“Vores data viser, at øget indtagelse af morgenmadsprodukter med fuldkorn giver lavere risiko for hjertesvigt”, konkluderer forfatterne.  ”Hvis resultaterne kan bekræftes af andre forsøg, kan en øget indtagelse af fuldkorn sammen med andre forebyggende tiltag være med til at reducere risikoen for hjertesvigt”. 

Læs også
Fuldkorn er godt for dit hjerte
Fuldværdig ernæring og fuldkorn
Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb
Fuldkorn, sygdomme og dødsrate
Øjets nethinde kan vise risiko for hjertesvigt
Jaws – en dejlig kornblanding til dit bagværk
Fuldkorn medvirker til at beskytte mod tarmkræft

Kilde
Djousse L, Gaziano JM. Breakfast Cereals and Risk of Heart Failure in the Physicians’ Health Study I. Archives of Intern Medicine, bd 167, nr. 19, s. 2080-2085.