Calcium Sund kost og livsstil

Koralkalk: Et naturligt mineral, der genopretter kroppens syre/base-balance

I århundreder har man i Japan anvendt koralkalk til at lindre mange sygdomme: Hjerteflimmer, eksem, muskelkramper, hovedpine, søvnløshed, leddegigt, diabetes, nyresten… det antages, at mindst 157 sygdomme skyldes mineralmangel.

Koralkalk indeholder ca. 74 let optagelige former for naturlige mineraler, som kroppen har brug for. Når korallerne opfylder en specifik mineralmangel, bedres et specifikt helbredsproblem. Efterhånden som koralmineralerne øger kroppens mineralindhold generelt, bliver dens pH-værdi bragt tilbage til sin naturlige, basiske status, hvilket fremmer immunforsvaret og helbredet generelt. Sygdom trives bedst i et surt (lav-pH) miljø og har dårlige betingelser i et basisk (høj-pH) miljø.

Selvom koral oftest kaldes koralkalk, så indeholder det i naturlig form alle de mineraler, kroppen har brug for – ikke blot calcium. Denne overflod af stoffer er en stor del af forklaringen på koralkalkens legendariske egenskaber. Den fulde historie om koralkalken er en fascinerende beskrivelse af koralmineralernes høje biologiske tilgængelighed og de deraf følgende sundhedsfremmende egenskaber. Koral er rigt på calcium, og koralkalken indeholder det anbefalede forhold mellem calcium og magnesium (2: l). Det fungerer fremragende som kosttilskud, fordi det er meget let optageligt og ikke har ubehagelige bivirkninger i form af forstoppelse, hvilket ofte er tilfældet for andre calciumtilskud.

Calciumdelen er vigtig, men de øvrige sporstoffer i korallerne er endnu vigtigere. Mineraler er hjørnestenene i vores helbred. Enzymer, nerver og de fleste af vores interne processer er afhængige af mineraler for at kunne fungere korrekt. Sporstofferne er blevet udpint af vores jord, og det har ført til mangel på dem i vores mad og dermed i vores organisme. Denne mangel er en del af forklaringen på den enorme forringelse af helbredstilstanden, vi oplever i nutidens samfund. Koralmineraler kan virkelig være nøglen til sundhed for mange mennesker.

Kroppen har svært ved at optage de fleste mineraler, men de 74 mineraler, der findes naturligt i koral, er meget biologisk tilgængelige, fordi koralmineraler

  1. er økologiske, da de tidligere er blevet indtaget af et dyr
  2. har en indbygget evne til at blive ioniske, når de kommer i kontakt med fugt
  3. er synergistiske med menneskekroppen – i en sådan grad, at ortopæder ofte bruger koralstykker til knogleproteser, fordi kroppen har meget let ved at acceptere koral som en del af dens naturlige struktur.

Når mineraler optages effektivt i kroppen, supplementeres specifikke mangler på sporstoffer, og de generelle mineral lagre fyldes op. Og der begynder at ske vidunderlige ting i systemet: Helbredsproblemer, der skyldtes en mangel på et sporstof, bedres, og efterhånden kommer immunforsvaret i balance, og den generelle sundhedstilstand fremmes. Den generelle opfyldning af minerallagrene kan måles i form af pH-værdi. pH-værdi kan lyde som et abstrakt videnskabeligt begreb, men det er meget letforståeligt – det er en måleenhed for ilt. Jo højere værdi, jo højere iltindhold.

Alle mennesker begynder livet med de fleste kropsvæsker og -væv i en let basisk form (høj pH). Med tiden og i vores moderne samfund bliver kropsvæsker og -væv ofte sure (lav pH) af de fødevarer, drikke og lægemidler, vi indtager, samt af forurening og stress, som vi dagligt er udsat for. (Bemærk: Kropsvæsker omfatter her ikke blod, som har en konsistent pH-værdi). Et basisk system (dvs. høj pH-værdi/højt iltindhold) er vigtigt, fordi vi ikke kan leve uden ilt. Ilt er det væsentligste stof for menneskeligt liv. Vi kan overleve i uger uden mad, i dage uden vand – men kun i tre minutter uden ilt.

Mange naturlæger mener, at mindst 157 sygdomme skyldes et surt miljø i kroppen. Faktisk har næsten alle navngivne og unavngivne sygdomme en ting til fælles: En unormalt høj ophobning af syreaffald i kroppen. Hvis man tillader syreophobning, vil denne del af kroppen blive udsultet for ilt, og sygdom følger ret hurtigt efter. Det er let at forestille sig, hvor vigtigt det er ikke at lade sin krop mangle ilt: Bare hold vejret, indtil det bliver ubehageligt, og træk derefter vejret normalt uden at tage en dyb indånding for at fylde lungerne op igen. Prøv så at forestille dig, at dine indre organer forsøger at fungere uden at kunne tage dybe indåndinger dag efter dag, måned efter måned.

Mange stoffer (fx tvekulsurt natron) kan midlertidigt øge pH-værdien, men kun mineraler kan øge og fastholde pH-værdien. Mineraler spiller en afgørende rolle for forøgelsen af pH-værdien i kropsvæsker og -væv – men kun i en form, der er letoptagelig. Koral er et meget effektivt basisk stof, fordi koralmineralerne er biologisk tilgængelige, hvilket betyder, at de kommer derhen, hvor de skal, og hvor de kan udføre deres opgave.

Læs også
Koralkalk: En oldgammel kilde til meget mere end calcium
Okinawa Koralkalk – sprængfyldt med gode indholdsstoffer
Okinawa Koralkalk og levetid
Er du nervøs og irriteret? Måske mangler du calcium?
Cola kan give nyresten
Vital med en god syre/base-balance
Calcium som tilskud beskytter bedre end mælk mod hjertesygdom
Frede Damgaard: Syre/base-balancen

Kilder
Abelow B. Understanding Acid-Base – A medical text on the fundamentals of human blood pH, 1998: Williams & Wilkins, Baltimore, MD.
Young RO. The pH Miracle – Balance Your Diet, Reclaim Your Health, 2002, Warner Books, Inc. New York, NY.
Whang S. Reverse Aging Scientific Health Methods, 1994: Siloam Enterprise, Inc., Englewood Cliffs, NJ.
Halstead BW. Fossil Stony Coral Mineral and Their Nutritional Application, 1999, Health Digest Publishing Co., Cannon Beach, OR.
Aihara H. Acid & Alkaline – an overview of pH and human health, 1986: George Ohsawa Macrobiotic Foundation, Oroville, CA.
Owen R. Why Calcium – A summarized report on the roll of calcium in human health, 1998, Health Digest Pubhshing Co., Cannon Beach, DR.