Kosttilskud Sund kost og livsstil

Alfalinolensyre forebygger hjerteanfald

Vidste du, at hjerteanfald måske kan forebygges ved hjælp af alfalinolensyre? Et forsøg viser, at der er en sammenhæng.

Beskrivelse af forsøget

Folk, der bor på Kreta, har verdens laveste dødelighed med hjertesygdom som årsag – hyppigheden er nogenlunde den samme som på den japanske ø, Kohoma.

Alfa-linolensyre forebygger hjerteanfald - og der findes masser af syren i hørfrø.Professor Serge Renaud fra det franske National Institute for Health and Medical Research besluttede at finde grunden til den lave dødelighed. Hans undersøgelse omfattede 605 frivillige, der allerede have haft ét hjerteanfald. Halvdelen af deltagerne blev sat på den læge-anbefalede diæt for hjerteanfaldspatienter – for det meste vegetarisk, med et lavt indhold af mættede fedtsyrer og ingen vin, øl eller spiritus. Resten af forsøgspersonerne spiste den typiske kretiske kost, som består af masser af brød, nødder, fisk, rodfrugter og grønsager, intet rødt kød, frugt hver dag og vin til måltiderne.

Resultaterne

Undersøgelsen var planlagt til at vare i fem år, men blev standset efter fire år, da man opdagede, at dødeligheden på grund af endnu et hjerteslag var seks gange højere i den gruppe, der var på den læge-anbefalede diæt end i den gruppe, der spiste den kretiske dagligkost.

Den eneste forskel professor Renaud kunne finde på de to grupper hjerteanfaldspatienter var, at den gruppe, der havde spist den kretiske kost, havde 68 % mere alfalinolensyre i blodet end gruppen, der havde været på den læge-anbefalede diæt. Alfalinolensyre findes i store mængder i portulak og valnødder, der begge spises meget af folk på Kreta. Beboerne på den japanske ø, Kohoma, har også et meget højt blodindhold af alfalinolensyre.

Professor Renaud mener, at dette skyldes, at de indtager store mængder sojaolie, der indeholder meget alfalinolensyre. Dr. Renaud konkluderer, at en kost, der indeholder rigelige mængder alfalinolensyre, beskytter mod at få et andet hjerteanfald efter det første, og at beskyttelsen er effektiv få uger efter, at man har ændret kostvaner. Andre undersøgelser har vist, at alfalinolensyre også kan hjælpe med at forebygge arytmi.

Alfa-linolensyre forebygger hjerteanfald - og der findes masser af syren i hørfrø.Også hørfrø indeholder store mængder alfalinolensyre (ca. 55 %). Hørfrøolie kapsler fra Natur-Drogeriet kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Husk, at fedtsyrer er livsnødvendige
Essentielle fedtsyrer virker betændelseshæmmende
Multivitaminer medvirker til at forebygge hjerteanfald
Hørfrøolie i kosten er sundt
Hørfrø og hørfrøolie – masser af helsefordele
Hørfrø for sundhedens skyld
Hørfrømuffins
Anprisninger: Alfalinolensyre (ALA)

Kilde
ELAN – The European, 1994, p. 20.