Sund kost og livsstil

Svært at undgå svinerester i maden

Fødevarestyrelsen udgav i 2009 en revideret pjece, der skal informere om svinerester i mad.

Men trods pjecen, der skal hjælpe vegetarer og andre, som vil undgå svinefedt og andre rester fra dyr i deres mad, kan Fødevarestyrelsen fortsat ikke garantere forbrugere mod rester af svin i fx is, slik og mad. “Nej, vi kan ikke garantere, at forbrugeren ikke fortsat kan møde fx svinerester i sin mad,” lyder det fra styrelsen.

Resterne af dyr skjuler sig især i stabilisatorer, emulgatorer, fedtsyrer og andre former for tilsætningsstoffer, som ifølge loven altid skal mærkes med oplysninger om samtlige ingredienser, der er brugt til at fremstille en fødevare.

Herudover tilsætter fødevareindustrien også ofte de såkaldte ‘tekniske hjælpestoffer’ og ‘bærestoffer’ i sammensatte og forarbejdede fødevarer. Disse særlige stoffer behøver industrien ikke at oplyse forbrugeren om, og det betyder altså ifølge Fødevarestyrelsen, at man som forbruger fortsat kan møde skjulte dyrerester. “Vi kan ikke gå ud over loven, og loven siger, at hjælpestoffer og bærestoffer ikke skal deklareres. Så hvis man vil være 100 % sikker, må man henvende sig til madens producent eller importør og de lokale fødevarekontroller”.

Så tilbered din mad udelukkende med uforarbejdede råvarer og spis økologisk. Her er der nemlig kun ét tilsætningsstof (E 422), man skal være opmærksom på. Resten af de tilsætningsstoffer, der kan være fremstillet af dyr, er ikke tilladt i økologiske fødevarer.

Læs også
Økologisk landbrug vs. konventionelt landbrug
Råkost giver stor modstandskraft
Sundt at spise økologisk og farverigt
Gris indgår i 187 produkter
Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom
Forskel på naturlige indholdsstoffer i økologisk og konventionel mad
Julia Vøldan: Den bedste sygdomsforebyggelse
Kirstine Nolfi: Lægen, der helbredte med levende føde