Sund kost og livsstil

Bønnespirer – lækre og nemme at spire selv

Bønnespirer indeholder masser af C-vitaminer, og de er gode i salater og sammenkogte retter. De findes i mange forskellige slags og kan fås friske året rundt til fx wokmad og forårsruller. Men det er både nemt, sjovere og billigere at spire bønnerne selv.

Det er lettest at spire mungbønner og lucerne, da frøenes spireevne er meget høj. 1½ deciliter af begge slags bønner giver bønnespirer nok til fire personer.

Spiring

For at starte spiringen lægger du først bønnerne i koldt vand i 24 timer ved stuetemperatur. Vandet skal dække rigeligt brug ca. 2 deciliter. Derefter tager du et dørslag, forer det med et par stykker køkkenrulle og hælder bønner og vand over i det. Når vandet er løbet godt af, dækkes bønnerne helt til med køkkenrulle. Stil dørslaget på en tallerken og sæt det hele på et mørkt sted ved stuetemperatur – fx i køkkenskabet. Bønnerne skal stå sådan i fem dage. 2-3 gange dagligt dyppes dørslaget med papir i koldt vand.

Selve spiringen danner C-vitaminer

Det pudsige ved uspirede bønner er, at de i sig selv ikke indeholder meget C-vitamin. Når bønnerne koges, ødelægger man endda den smule C-vitamin, der er. Når bønnerne spirer, danner de derimod betydelige mængder C-vitamin. I Østen bruger man bønnespirer som en god C-vitamin-kilde til bekæmpelse af skørbug. 100 g bønnespirer indeholder op til 42 mg C-vitamin – gennemsnitsindholdet er 20 mg.

Skyl spirerne godt, inden du spiser dem

Flere er blevet smittet med salmonella fra lucernespirer. Salmonella forbindes normalt med kød, men kan altså også eksistere i fugt og grønsager. Det forekommer dog utrolig sjældent, så der er absolut ingen grund til at holde sig fra de sunde spirer på grund af salmonella.

Men det er en god idé at skylle bønnespirerne ligesom andre frugter og grønsager. Risikoen kan du aldrig fjerne helt, men en grundig tur under vandhanen vil reducere antallet af bakterier betydeligt.

Energifordeling

  • Fedt: 7 %
  • Protein: 35 %
  • Kulhydrat: 58 %
  • Energi i alt: 169 kJ/ 40 kcal.

Tips

  • Når bønnerne er spiret færdig, opbevarer du dem bedst ved at komme dem i en plastpose og lægge dem i køleskabet, evt. i grønsagsboksen. Idealtemperaturen er 8-10 g.
  • Hvis bønnespirerne skal bruges i varme retter, må de højst koge med i et minut – så bliver de lækrest.
  • Bønnespirerne kan godt fryses, men de bliver bløde. Inden frysningen skal de blancheres i et minut. Resultatet bliver bedst, hvis de koges med i en ret.

Læs også
C-vitamin – hvad skal jeg med det?
C-vitamin: Hvilke madvarer indeholder mest?
Lidt inspiration til brug af bønner…
Den vidunderlige wok
Kinesisk nytårspande

Kilde
Pharma Info Update 2005