For- og hovedretter

Lidt inspiration til brug af bønner…

Bønner kommer i mange former og farver – mangler du lidt inspiration, kommer her et par tips til, hvordan du kan anvende dem i madlavningen:

  • Bønner er ret milde i smagen. De fleste har nogenlunde samme konsistens, så det vil ofte være størrelse og farve, der bestemmer, hvilke retter de bruges i.
  • Sojabønner og kikærter adskiller sig fra andre bønnetyper, da de ved kogning i 30-45 minutter stadig er sprøde i konsistensen og har en nøddeagtig smag.
  • I de fleste retter kan én slags lyse bønner erstattes af en anden slags lyse og én slags mørke bønner af en anden slags mørke.
  • Det vil typisk være et eller flere krydderier, der bestemmer smagen, fx grønsagsbouillon, chili, karry, paprika, hvidløg mm.
  • Man kan få flotte farvekombinationer ved at blande flere typer af bønner, fx i salater eller sammenkogte retter.
  • Bælgfrugter kan bruges på mangfoldige måder. I fars, til postejer, pateer, urtefrikadeller, sammenkogte retter, salater, risretter, suppe, tærtefyld, moset i en brøddej, pureer og meget mere.

Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser – og mangler du mere inspiration, så kig på vores opskrifter på fx bønnefrikadeller, hummus eller mexicansk bønnegryde.

Og tænk på, at hver gang du bruger bælgfrugter, sparer du penge på budgettet, du sparer på naturens ressourcer og samtidig er du med til at øge sundheden!

Læs også
Blodpropper kan opløses af frugt og sojabønner
Sojaform-produkter og deres fremstilling
Basilikum: Krydderurt med sundhedsfremmende egenskaber
Spirer er den friskeste grønsag
Bønnespiresalat
Bønnemix-salat
Bønner med grønsager
Bønnepostej