Sund kost og livsstil

Sojaform-produkter og deres fremstilling

Flere og flere erstatter kød med plantekød – både som kødstykker og hakket kød. Plantekødet an­vendes i mange forskellige saucer (spaghetti bolognese), som ingrediens i fyld (fx i fyldte peber­frugter eller ‘farsbrød’), som ingrediens i grønsagsblandinger eller i lasagne og stegte retter. Sojaform giver dig to mulighed for at udnytte sojabønnerne nemt og hurtigt i den daglige madlavning.

Sojaform-flager

Ved dampopvarmning fjerner man bitterstofferne fra sojabønnerne på en skånsom måde og åbner dem, så de kan indtages. Derefter bliver de valset til flager og ristet let.

Sojaform-flagerne giver et godt tilskud til proteinindholdet i andre plantenæringsmidler, de har et højt indhold af primært umættede fedtsyrer, vigtige vitaminer og mineraler – og de er glutenfri. De er specielt velegnede til at kombinere med korn og kornflager som fx ris.

Flagerne er klar til brug i mysli, velegnede til bagning og madlavning og – let ristede som søde eller krydrede ‘croutoner’ – til at drysse over mange forskellige retter.

Sojaform-granulat

Sojaform er et sojaprodukt, der også går under betegnelsen plantekød. Sojabønnerne bliver malet og presset mekanisk ad flere presseomgange til knap 5 % rest-fedtindhold. Det affedtede sojamel bliver nu forarbejdet til sin kødlignende form og konsistens.

Sojaform fremstilles nu af kbA-sojabønner – uden brug af kemiske stoffer og med an­vendelse af rent mekaniske produktionsmetoder.

Økologisk soja er af absolut bedste kvalitet. Takket være de mest moderne produktionsteknikker er ‘soja­kødstykkerne’ langt større, langt mere sprøde, langt mere nærende – og så har de frem for alt en fantastisk smag. Ved kogning/stegning får Sojaform et helt vidunderligt ‘bid’. Stykkerne skal kun ligge i blød i 5-10 minutter, og på grund af den øgede evne til at svulme op skal du bruge en mindre mængde til en ret (ca. 30-40 g pr. portion er rigeligt). Moderne og højt specialiseret produk­tionsudstyr mindsker de temperaturer- og trykpåvirkninger, der er nødvendige til fremstillingen.

Læs også
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Vegetabilsk protein giver lavere blodtryk
Sojaprotein støtter dit vægttab
Soja mod hedeture
Vegetarisk kost kan mindske iltningsbelastningen og kolesterolspejlet
Plantekød er fattigt på fedt og rigt på proteiner
Planteøstrogener kan reducere risikoen for lungekræft
Sojaform-bøf
Soja-svampegratin
Sojabrød med grønsager