Sund kost og livsstil

Sojaform-produkter og deres fremstilling

Flere og flere erstatter kød med plantekød – både som kødstykker og hakket kød. Plantekødet an­vendes i mange forskellige saucer (spaghetti bolognese), som ingrediens i fyld (fx i fyldte peber­frugter eller ‘farsbrød’), som ingrediens i grønsagsblandinger eller i lasagne og stegte retter. Sojaform giver dig to mulighed for at udnytte sojabønnerne nemt og hurtigt i den daglige madlavning.

Sojaform-flager

Ved dampopvarmning fjerner man bitterstofferne fra sojabønnerne på en skånsom måde og åbner dem, så de kan indtages. Derefter bliver de valset til flager og ristet let.

Sojaform-flagerne giver et godt tilskud til proteinindholdet i andre plantenæringsmidler, de har et højt indhold af primært umættede fedtsyrer, vigtige vitaminer og mineraler – og de er glutenfri. De er specielt velegnede til at kombinere med korn og kornflager som fx ris.

Flagerne er klar til brug i mysli, velegnede til bagning og madlavning og – let ristede som søde eller krydrede ‘croutoner’ – til at drysse over mange forskellige retter.

Sojaform-granulat

Sojaform er et sojaprodukt, der også går under betegnelsen plantekød. Sojabønnerne bliver malet og presset mekanisk ad flere presseomgange til knap 5 % rest-fedtindhold. Det affedtede sojamel bliver nu forarbejdet til sin kødlignende form og konsistens.

Sojaform fremstilles nu af kbA-sojabønner – uden brug af kemiske stoffer og med an­vendelse af rent mekaniske produktionsmetoder.

Økologisk soja er af absolut bedste kvalitet. Takket være de mest moderne produktionsteknikker er ‘soja­kødstykkerne’ langt større, langt mere sprøde, langt mere nærende – og så har de frem for alt en fantastisk smag. Ved kogning/stegning får Sojaform et helt vidunderligt ‘bid’. Stykkerne skal kun ligge i blød i 5-10 minutter, og på grund af den øgede evne til at svulme op skal du bruge en mindre mængde til en ret (ca. 30-40 g pr. portion er rigeligt). Moderne og højt specialiseret produk­tionsudstyr mindsker de temperaturer- og trykpåvirkninger, der er nødvendige til fremstillingen.

Læs også
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Vegetabilsk protein giver lavere blodtryk
Sojaprotein støtter dit vægttab
Sojaform-produkter og deres fremstilling
Vegetarisk kost kan mindske iltningsbelastningen og kolesterolspejlet
Plantekød er fattigt på fedt og rigt på proteiner
Sojaform-bøf
Soja-svampegratin
Sojabrød med grønsager