Sport og motion Sund kost og livsstil

Alle har brug for proteiner

Proteiner er kroppens uundværlige byggesten, og alle har i et eller andet omfang brug for dem. Særligt sportsfolk er opmærksomme på deres indtag af proteiner, men disse uundværlige næringsstoffer er i høj grad også vigtige for alle andre. For lidt protein i kosten påvirker nemlig ikke blot muskulaturen negativt. Det svækker også immunforsvaret og bringer kroppens hormoner ud af balance. Resultatet er bl.a. nedsat stofskifte og forbrænding, langvarige forkølelser, konstante småskader, langsom sårheling, hud- og hårproblemer, træthed og uregelmæssige menstruationer.

Lidt om proteiner

Din krop består af milliarder af celler, mere end 600 muskler, et kæmpemæssigt nervesystem, 206 knogler og ca. 4,5 liter blod. 95 % af din krop (vand og fedt undtaget) består af protein, nemlig din hud, dit blod, dine muskler og din knoglemarv.

Har du brug for 50 g protein om dagen, kan du ikke få dækket dit behov ved kun at spise protein én gang om dagen. For det første kan kroppen ikke optage mere end 15-25 g protein pr. måltid. For det andet har den ikke andet proteinlager, den kan tage fra, end sit eget væv. Derfor skal proteintilskud tages i flere omgange over dagen og helst i forbindelse med måltiderne.

Proteiner består af aminosyrer. Der er to slags: De essentielle og de ikke-essentielle. Førstnævnte gruppe skal tilføres hver dag gennem kost eller kosttilskud, ellers kan kroppen ikke danne de proteiner, som den har brug for.

Hvem har gavn af proteintilskud?

Bodybuildere og sportsfolk

Det er for længst bevist, at bodybuildere og vægtløftere har et ekstra proteinbehov. Under træning ‘nedslides’ musklernes celler, og for at de kan genopbygges og dannes, er der behov for proteiner.

Proteintilskud bør tages 15-30 min. efter træningen.

Personer på slankekur

Det er et overset faktum, at proteiner er vigtige for alle, der ønsker at tabe nogle overflødige kilo. Årsagen er, at der bruges ekstra meget energi (kalorier) til deres forbrænding i organismen i forhold til forbrænding af kulhydrater. Ved at mindske indholdet af kulhydrater i maden og i stedet for øge mængden af protein kan man få kroppen til at øge forbrændingen af fedt.

Men det hele ødelægges ved overdreven indtagelse af sukker, cola, sodavand, slik, juice og fødemidler med sukker, da kroppen så kan nøjes med at anvende denne kulhydratform som det nemmeste brændstof.

Alle proteintilskud skal tages før måltiderne.

Undervægtige

Når tilstanden skyldes manglende lyst til store og proteinrige måltider (kød, fisk, æg osv.), er det nødvendigt med et afbalanceret proteintilskud. Uden tilstrækkelige proteiner svinder muskelmassen yderligere, og det bliver umuligt at opnå en sund vægtfremgang.

Alle proteintilskud skal tages efter måltiderne.

Ældre og rekonvalescenter

For disse grupper er der ofte tale om manglende appetit eller nedsat optagelighed af næringsstofferne. Da en utilstrækkelig tilførsel af proteiner svækker immunforsvaret, er proteintilskud her af stor vigtighed. 

Proteintilskud fra Natur-Drogeriet A/S

Proteiner medvirker til at øge og vedligeholde muskelmassen og til at vedligeholde normale knogler. Du finder gode produkter fra Natur-Drogeriet A/S til netop dit behov:

  • Body Kraft (90 % protein): Sojaproteinpulver af ikke-gensplejset soja, til alle slags sportsudøvere samt mælkeallergikere. Kan også blandes i grød, brød, fars osv. 
  • Amino Complex (78 % protein): Valleproteinpulver. Anvendes også ved ensidig kost, lav appetit, behov for essentielle aminosyrer. Velegnet til madlavning, bagning og i smoothies. Fås også i en Instant-version (77 % protein), der er let at opløse i væske.
  • Risprotein (79 % protein): Vegetabilsk protein fra brune ris. Anvendes også ved lav appetit og ensidig kost. Også velegnet i brød, grød, kager og farsretter.
  • Alle har brug for proteinerÆrteprotein (81 % protein): Vegetabilsk protein fra gule ærter. Smagsneutralt og let at opløse i drikke og smoothies.
  • Øko Hampeprotein: Vegetabilsk protein fra hampefrø. Hampeprotein er fuldgyldigt og inkluderer alle essentielle aminosyrer.

Alle nævnte produkter er purinfrie. Purin er et stof, der belaster nyrerne og øger risikoen for gigt. Endvidere er alle proteintilskuddene væsentligt mere rige på proteiner end selv de mest proteinholdige levnedsmidler. Fx indeholder tun ca. 27 % og magert oksekød ca. 22 % protein.

I alle tilfælde anbefales det at supplere proteintilskuddene med en multivitamin/mineral-tablet.

Læs også
Protein: Forskning og udvikling på ernæringsområdet
Sojaprotein støtter dit vægttab
Valleprotein er godt for ældre
Ærteprotein er nyttigt for sportsfolk – og alle andre…
Hampeprotein til mor, far og barn
Carsten Vagn-Hansen: Kan vi klare os uden kød?
Maximum: Danmarks bedste kostforsikring