Sund kost og livsstil

Hørfrøolie i kosten er sundt

En høj indtagelse af specielt eicosapentaensyre (EPA) er gavnlig i bekæmpelsen af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, leddegigt, psoriasis, og tyktarmsbetændelse. Blodets og cellevæggenes indhold af EPA kan blive markant forøget ved at spise en kost, der har et højt indhold af alfalinolensyre og et lavt indhold af linolsyre.

Forsøget omfattede 30 sunde, mandlige frivillige. Halvdelen af deltagerne blev instrueret i at bruge hørfrøolie (55,6 % alfalinolensyre og 18,3 % linolsyre) og “hørfrøoliesmør” (smør til hørfrøolie i forholdet 2: 1), der indeholdt 22,6 % alfalinolensyre og 8,3 % linolsyre i stedet for de madolier og smørbare fedtstoffer de normalt brugte. “Hørfrøoliegruppen” blev også instrueret i at undgå kost med højt indhold af omega-6 fedtsyrer som linolsyre. Det anslås, at deres gennemsnitlige daglige indtagelse af alfalinolensyre var omkring 14 g, mens indtagelsen af linolsyre var omkring 8 g.

“Kontrolgruppen”, der omfattede de andre 15 deltagere, blev instrueret i at spise en kost med et højt indhold af omega-6 fedtsyrer ved at bruge de almindelige handelsvarer af madolier og fedtstoffer, der havde et højt indhold af flerumættede omega-6 fedtsyrer. Efter fire ugers forløb var indholdet af alfalinolensyre i blodets fedtfraktion hos medlemmerne af “Hørfrøoliegruppen” otte gange større end ved forsøgets begyndelse. Alfalinolensyreindholdet i cellevæggene (de neutrofile fosfolipider) var steget med 50 %.

Man observerede også cirka 2½ gange så højt EPA-indhold i både blodplasma og neutrofile lipider. Der var ingen ændringer i kontrolgruppens alfalinolensyre- eller EPA niveau, men linolsyreniveauet var markant højere.

Forskerne konkluderer, at hørfrøolie i den daglige kost kan resultere i en gavnlig forandring i fedtsyrebalancen og derved hjælpe med til at bekæmpe kroniske lidelser som hjertesygdom, leddegigt, psoriasis og tyktarmsbetændelse.

Læs også
Hørfrø og hørfrøolie
EPA/DHA kan medvirke til at reducere blodtrykket
Alfalinolensyre mindsker risikoen for type II-diabetes
Hørfrøolie beskytter mod hjerte-/karsygdom
Hørfrøolie er det geniale alternativ til fiskeolie
Knust hørfrø er godt for kolesteroltallet
Pandekager med havregryn og hørfrø

Kilde
Mantzioris E et al. Dietary substitution with an alpha-linolenic acid-rich vegetable oil increases eicosapentaenoic acid concentrations in tissues. Am J Clin Nutr, bd. 59, juni 1994.