Diabetes Sund kost og livsstil

Lavere risiko for diabetes med C-vitamin, carotenoider og korn

En rapport baseret på to forsøg og omtalt i British Medical Journal viser, at der er en lavere risiko for at udvikle diabetes type II blandt mænd og kvinder, som

  • har et højere blodindhold af carotenoider og C-vitamin eller
  • spiser mere korn.

Det ene forsøg omfattede 9.754 deltagere i European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-undersøgelsen. Alle var diagnosticeret med type II-diabetes mellem 1991 og 2007, og der var i alt 13.662 tilfældigt udvalgte deltagere. Fordi carotenoider og C-vitamin findes i store mængder i frugt og grønt, anvendte man mængden af vitaminerne fastlagt af blodprøver indsamlet ved forsøgets start som biomarkører for indtaget af disse fødevarer. Et højere niveau af C-vitamin og samlet mængde carotenoider – alene eller sammen – havde en sammenhæng med en reduktion i diabetes-risikoen. Blandt dem, hvis sammensatte biomarkør-score var blandt de højeste 20 %, var risikoen for diabetes halvdelen af det, den var for de deltagere, hvis score var blandt de laveste 20 %. Man regnede sig frem til, at hver 66 g ekstra daglig indtagelse af frugt og grønt kunne reducere risikoen for at udvikle diabetes med 25 %.

Det andet forsøg omfattede 36.525 mænd, som ikke led af diabetes ved starten af det såkaldte Health Professionals Follow-up Study, og 158.259 ikke-diabetiske kvinder fra Nurses’ Health Study eller Nurses’ Health Study II. En samlet analyse af alle deltagere viste, at de kvinder, hvis indtagelse af kornprodukter lå blandt de 20 % højeste, havde en 29 % lavere risiko for at udvikle diabetes type II i forhold til de kvinder, der lå blandt de 20 % laveste mht. indtagelse af kornprodukter. Indtagelse af mindst én portion fuldkornsprodukter om dagen gav en 19 % lavere risiko for at udvikle diabetes i forhold til mindre end én portion om måneden.

Resultaterne understøtter de nuværende anbefalinger om at øge indtagelsen af frugt, grønt og fuldkorn.

Læs også
Diabetes – find ud af, om du er i risikozonen!
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Fuldkorn og diabetes
Diabetes skyld i lavt antioxidant-niveau
C-vitamin reducerer blodtryk og iltningsbelastning hos diabetikere
Kosten påvirker risikoen for diabetes
Kartofler er ikke gode for diabetikere
Noget om carotenoider
Alfalinolensyre mindsker risikoen for type II-diabetes

Kilde
www.lifeextension.com/whatshot/2020/7/july-whats-hot-articles