Diabetes E-vitamin

Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…

Måske skal du lige undersøge din E-vitaminstatus, hvis du har diabetes. Videnskabelige beviser tyder nemlig på, at E-vitamin kan reducere risikoen for nogle af langtidskomplikationerne ved diabetes. Det er vigtigt at bemærke, at vitaminet ikke på nogen måde kan erstatte insulin eller andre diabetes-lægemidler.

Beskrivelse af forsøg

Et stort forsøg foretaget af forskere ved universitetet i Napoli har undersøgt virkningerne af E-vitamin på markører for iltningsbelastning og på, hvordan hjertets nerver fungerer. En gruppe på 50 type II-diabetikere med en gennemsnitsalder på 65 fik tilfældigt enten placebo eller 600 mg E-vitamin i 4 måneder. Blandt E-vitamindeltagerne kunne forskerne observere bedre kontrol med blodsukkeret, en formindskelse i iltningsbelastningen og forbedringer i ‘pulsvariabiliteten’ – hjertets evne til at reagere stabilt på de forskellige krav, der stilles til det. Dette sidste er særligt vigtigt, fordi diabetikeres risiko for hjerteanfald er betydeligt højere end gennemsnittet.

Resultater

Hvis du lider af diabetes, kan det være godt lige at tjekke din E-vitaminstatusForskere ved Joslin Diabetes Center i Boston målte nyrefunktion og blodstrøm i øjet på 36 type I-diabetikere efter 4 måneders tilskud af 1.800 I.E. naturligt E-vitamin om dagen. De konstaterede, at tilskuddet både øgede blodstrømmen i nethinden til et niveau, der er sammenligneligt med det, man finder hos ikke-diabetikere, og normaliserede nyrefunktionen. De patienter, der havde de mest alvorlige problemer, oplevede den største forbedring, og forskerne bemærker, at E-vitamin er et “billigt og meget lettilgængeligt stof med meget få kendte bivirkninger”, og at det kan have “en enorm social og økonomisk virkning”.

Kommentarer til forsøgsresultaterne

I en kommentar til forsøget for Diabetes Care skriver dr. Sushil Jain fra Louisiana State University School of Medicine: “Dette forsøg har klart påvist, at tilskud af E-vitamin kan normalisere blodstrømmen hos diabetikere. En sådan fysiologisk normalisering i de tidlige stadier af diabetes kan mindske risikoen for udvikling af komplikationer i nethinde og nyrer”.

Et forsøg med 44 type I-diabetikere undersøgte virkningen af E-vitamintilskud på iltningen af LDL og VLDL. Iltning af disse former for kolesterol menes at være et stort skridt i udviklingen af sygdom i hjertets kranspulsårer. Forskerne gav 750 I.E. E-vitamin fra naturlige kilder til halvdelen af gruppen i et år, mens de øvrige fik placebo i de første seks måneder og 750 I.E. naturligt E-vitamin i de andre seks måneder. Analyse af deltagernes blod viste, at LDL og VLDL var langt mere resistent over for iltningsskader og ved reagensglasforsøg havde færre indikatorer på skader som følge af frie radikaler efter E-vitamintilskud sammenlignet med dem, der fik placebo.

Forskerne rapporterer, at “forbedringen i iltningsevnen for lipoprotein kan mættes og modvirkes”, og derfor konkluderer de, at “livslangt tilskud af E-vitamin skal overvejes som en mulig behandling af type l-diabetikere”.

Supplerende forsøg

To indikatorer på inflammation i blodkarrene er C-reaktivt protein og interleukin. Inflammation anses for at være en stor risikofaktor ved hjertesygdom. Forskere ved University of Texas målte disse to indikatorer hos 72 patienter bestående af (a) diabetikere med kredsløbssygdom, (b) diabetikere uden kredsløbssygdomme og (c) raske. De første to grupper, særligt gruppe (a), havde et forhøjet niveau af C-reaktivt protein, men efter tre måneders dagligt tilskud af 1.200 I.E. naturligt E-vitamin opnåede blev indholdet af C-reaktivt protein hos alle tre grupper reduceret med 30 % og interleukin med 50 %.

Læs også
Diabetes og E-vitamin
E-vitamin kan nedsætte risikoen for senkomplikationer ved diabetes
Diabetes: E-vitamin kan forebygge karskader
Tilsætningsstof øger måske risikoen for diabetes og svær overvægt
Diabetes-paradokset
Diabetisk nefropati? Broccoli kan være en del af løsningen
E-vitamin kan måske reducere diabetikeres risiko for hjertesygdom
E-vitamin kan hjælpe patienter i dialyse

Kilder
World Health Organisation Fact Sheet No. 138.
Tuomilehto J et al. NEJM 344(18):1343-1350, 2001.
The Diabetes Control & Complications Trial Research Group, NEJM, 329:977-986,1993.
Antioxidants in Diabetes Management (red. af Lester Packer, Peter Rosen, Hans J. Tritschler, George L. King & Angelo Azzi, Marcel Dekker Inc., New York, 2000.
Manzella D et al. Am J Clin Nutr, 73:1052-1057, 2001.
Bursell SE et al. Diabetes Care, 22:1245-1251,199.
Jain SK. Diabetes Care, 22(8):1242-1244, 1999.
Engelen W et al. Am J Clin Nutr, 72:1142-1149, 2000.
Devaraj S, Jialal I. Free Rad Biol & Med, 29:790-792, 2000.
Rosen P, Toeller M. Int J Vit Nutr, 73:1052-1057,199.
VERIS Research Summary: The Role of Antioxidants in Diabetes, 1998.