E-vitamin Folkesundhed

E-vitamin og dine øjne

E-vitamin i dets mest biologisk aktive form er en stærk antioxidant, som findes i nødder, berigede morgenmadsprodukter og søde kartofler. Det menes at kunne beskytte øjets celler mod skader forårsaget af ustabile molekyler, kaldet frie radikaler, som nedbryder raske væv.

Antallet af tilfælde af aldersbetinget makulær degeneration (AMD) og grå stær er voksende. På ver­densplan er flere end 25 millioner påvirket af AMD og grå stær. AMD er den væsentligste årsag til blindhed hos personer over 55 år i den vestlige verden, og antallet af tilfælde forventes at være tredoblet i år 2025, efterhånden som befolkningen bliver ældre og ældre.

E-vitamin er godt for dine øjneHolder dine øjne sunde

Forsøg tyder på, at E-vitamin reducerer udviklingen af AMD og dannelsen af grå stær. Vitaminet spiller desuden en betydelig rolle for immunforsvaret, raske cellemembraner, reparation af DNA og andre stofskifteprocesser. Menneskekroppen kan ikke danne E-vitamin i de mængder, den har brug for, og det er grunden til, at nødder, salat og vegetabilske olier er af afgørende betydning for en god kost. Daglig indtagelse af E-vitamin gennem kost, kosttilskud eller berigede føde- og drikkevarer er vigtig, hvis man vil holde øjnene sunde.

E-vitamin og grå stær

Forsøg tyder på, at dannelse af grå stær også kan forsinkes med kosttilskud af E-vitamin. Et nyt for­søg har vist, at højere kostindtag af lutein, zeaxanthin og E-vitamin havde en sammenhæng med en signifikant mindsket risiko for grå stær.

E-vitamin og aldersbetinget makulær degeneration (AMD)

Age-Related Eye Disease Study (AREDS), som blev finansieret af National Eye Institute, var et epokegørende forsøg, der gav AMD status som en lidelse, der reagerer på kostmæssige tiltag. Forsøget viste, at 400 I. E. E-vitamin pr. dag indtaget sammen med betacaroten, C-vitamin og zink bremser udviklingen af fremskreden AMD med ca. 25 % for personer i højrisikogruppen. En ny metaanalyse af AREDS-resultaterne og syv mindre forsøg har bekræftet disse resultater.

Læs også
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
Naturligt E-vitamin – naturligvis!
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Aldersrelateret makulær degeneration (AMD)
Antioxidanter kan reducere risikoen for AMD
Beskyttelse mod grå stær
Grøn te beskytter øjnene
Omega-3 fedtsyrer og tørre øjne
Forbrugererfaring: Djævleklorod hjalp på øjnene