Rygning påvirker hjernecellerne og hjernens kemiske sammensætning. Forandringerne ligner dem, der kan optræde hos patienter med skizofreni, demens eller bipolær sygdom. Det viser resultaterne af en tysk undersøgelse.
Forskerne undersøgte 21 mænd og 22 kvinder i 21-59 års alderen. Alle deltog i et rygestopprogram og blev opfordret til at bruge nikotinplaster i seks uger efter deres rygestop. Deltagerne blev undersøgt i en MR-scanner for at analysere kemiske bestanddele i kroppens væv. Scanningerne blev foretaget efter to uger samt seks måneder efter rygestop. Alle resultater blev matchet med data fra en kontrolgruppe.
Undersøgelsen viste, at de nikotinafhængige patienter havde en reduceret koncentration af aminosyren NAA i hjernens forreste cingulum. Denne del af hjernen er central for oplevelser af smerte og glæde. Lave niveauer af NAA har i tidligere studier kunnet kobles bl.a. skizofreni, demens og bipolær sygdom.
De lave NAA-niveauer var direkte forbundet med patientens rygevaner: Jo flere cigaretter patienten havde røget, desto lavere niveauer af NAA kunne der måles.
Da MR-scanningen blev gentaget efter seks måneder var 25 af de 43 deltagere i undersøgelsen fortsat røgfrie. Hos de 25 blev der nu målt normale værdier af NAA.
Forskerne ser undersøgelsens resultater som endnu et bevis på, at rygestop betaler sig – selv efter lang tids rygning.
Læs også
Rygning er skyld i flest dødsfald
Nikotinerstatninger skaber nikotinmisbrug
Tobaksrygning og sårheling
Perikon mod depression – og til rygeafvænning!
Forbrugererfaring: RoliNAT klarede rygestop-abstinenser
Kilde
Radiological Society of North America