Sund kost og livsstil

Hvad kan man gøre mod tømmermænd?

De der happy hour-drinks – de smagte dejligt, men kroppen betaler måske prisen for dem dagen efter i form af tømmermænd. Og hvad gør du så? Ja, den letteste måde at undgå de ubehagelige eftervirkninger af at drikke alkohol på er at lade være… men det er du formentlig godt klar over.

Den bedste forebyggelse af tømmermænd er at lade drinksene stå...Er du på udkig efter naturlig hjælp mod tømmermænd? Den gode nyhed er, at der er nogle naturlige naturmidler, der kan hjælpe dig til at komme dig hurtigere efter dehydrering, ubalance i elektrolytterne og andre konsekvenser af en våd aften i byen. Noget, der kan sikre, at du klarer lejlighedsvise udskejelser og stadig kan vågne op næste dag og føle dig (nogenlunde) velfungerende dagen efter.

Her kan du læse mere om, hvordan du kan håndtere tømmermænd på en naturlig måde.

Hvad er tømmermænd?

Navnet kommer af den hovedpine, man kan opleve efter en aften, hvor man har indtaget en stor mængde alkohol – det kan føles, som om der står en flok håndværkere og hamrer på kraniet indefra. Du føler dig dårligt tilpas på flere fronter: Lyset generer dig, og støj kan du slet ikke udholde. Det er heller ikke ualmindeligt at føle sig svimmel og utilpas – som om rummet drejer rundt – og du kan have besvær med at koncentrere dig eller være i dårligt humør. Det er alt sammen klassiske konsekvenser af at have fået meget alkohol i blodet.

Søvnforstyrrelser og endog hurtig hjerterytme kan også være konsekvenser af at have drukket for meget. Og det er vel egentlig ganske gode grund til at overveje, om den sidste drink nu også er det hele værd…?

Hvorfor giver alkohol tømmermænd?

Mens du forsøger at komme ud af sengen næste dag, spekulerer du måske på, hvordan nogle få cocktails kan få dig til at føle dig så skidt tilpas og have ondt over det hele. Der sker flere ting i kroppen, når du har tømmermænd:

 • Dehydrering: Tørst, træthed og den episke hovedpine skyldes alt sammen mild dehydrering. Men hvor kommer den fra? Jo, alkohol undertrykker udskillelsen af det hormon, der får dine nyrer til at genoptage vand, og derfor mister du en masse væske – og tilbringer måske en stor del af natten på toilettet. Og det kan resultere i en elektrolyt-ubalance, som gør det hele meget værre.
 • Dårlig mave: Alkohol irriterer slimhinden i din mave (og det kan også være årsagen til, at du opholder dig på toilettet det meste af natten).
 • Inflammation: Alkohol øger mængden af inflammation i kroppen, og det giver smerter – bl.a. den føromtalte hovedpine.
 • Abstinenssymptomer: Abstinenser er almindelige for alle afhængighedsskabende stoffer, også alkohol. Selvom du ikke er afhængig, skal kroppen stadig komme sig efter den eufori, den oplevede, da du drak den første genstand – og irritation, manglende fokus og måske nervøsitet er den pris, du betaler næste dag.

Hvordan kan man undgå tømmermænd?

Tjah, som nævnt er den bedste måde at lade være med at drikke alkohol. Det er ikke en forudsætning for at have det sjovt med vennerne. Men hvis du ved, at du har tænkt dig at kaste dig over de våde (og alkoholholdige) varer, så er der noget, du kan gøre både før, under og efter:

Det skal du spise inden

 • Avocado kan være med til at afværge tømmermændSunde fedtstoffer og proteiner: Før alkoholen rammer dine læber, kan du sikre dig, at du har spist velafbalancerede måltider i løbet af dagen – herunder måltider med sunde fedtstoffer. Nej, ikke burgere og bacon! Før du går i byen, så spis noget avocado, nødder, fisk som fx laks, chiafrø, æg eller tofu. Disse fødevarer er med til at forsinke kroppens optagelse af alkohol – og det er et godt skridt på vejen til at undgå tømmermænd.
 • Kulhydrater: Valsede havregryn og fuldkornsbrød eller -pasta er sunde og mættende kulhydrater, som du skal inkorporere i dine måltider før og/eller efter indtagelse af alkohol.
 • Næringsrige fødevarer: Sørg for at fylde din tallerken i løbet af dagen med sunde fødevarer som bønner, broccoli, fuldkorn, æbler og tørret frugt. Så har du en sund basis, før du udsætter dit stofskifte for alkohol.

Det skal du drikke

 • Overvej alkoholfrie cocktails eller kulsyreholdige drikke: Hvis du skal ud med vennerne, kan du sagtens blive ”høj” af det hyggelige samvær, så overvej, om ikke du skal skåle i drinks, der ikke indeholder spiritus. Eller få et par drinks og gå derefter over til danskvand, cola og andet godt fra den alkoholfrie hylde.
 • Vælg drikkevarer med et lavere indhold af såkaldte kongener: Kongener er biprodukter, der dannes ved gæring af alkohol (fx acetone, acetaldehyd, fuselolie, garvesyre) og som kan udløse inflammation og gøre tømmermændene værre. Vælg lys og stærkt filtreret alkohol (fx vodka og rom). Hvis du skal vælge mellem forskellige mærker, så vælg et med et højt filtreringsniveau, og det er typisk de dyrere mærker.
 • Vælg én form for alkohol og hold dig til den: Der er VIRK’LI’ mange muligheder, men det er ikke en god idé at blande forskellige former for alkohol. Så hvis du starter med vodka, så lad være med at bestille øl eller tequila, næste gang du går i baren. Det gør det lettere for dig at holde styr på, hvor meget du drikker.
 • Drik vand: Ren H2O er glimrende til at skylle en drink ned med. Vand virker hydrerende og sørger dermed for, at tømmermændene bliver mindre slemme næste dag. Desuden kan et glas vand mellem drinksene være med til at reducere den samlede mængde alkohol, du drikker i løbet af aftenen og natten.

Det skal du gøre næste dag

 • C-vitamin er godt dagen derpå, når du har tømmermændNaturlig tømmermandshjælp: Træk gardinerne for og sov rusen ud, så kroppen har en chance for at komme sig oven på alkoholindtagelsen. Ret op på væskebalancen ved at drikke ekstra vand, og spis et morgenmåltid med masser af fedtstoffer, komplekse kulhydrater og vitaminer (specielt B- og C-vitamin).
 • Bevæg dig: Du behøver ikke at løbe 5 km, men du skal heller ikke lægge dig på sofaen hele dagen. Kroppen har godt af at komme til at svede. Let til moderat motion kan øge blodomløbet og sætte gang i stofskiftet, og dermed kan du svede alkoholens giftstoffer ud.
 • Hvil dig, men lad være med at sove hele dagen: En god nats søvn er en væsentlig del af at få has på tømmermændene, men lad være med at sove hele dagen væk. Så risikerer du at skabe uorden i din søvncyklus.

Kan magnesium hjælpe på tømmermænd?

Mineralet magnesium har stor betydning for et godt helbred, og det spiller en central rolle for dine musklers bevægelse, dit stofskifte – og dermed din omsætning af mad og drikkevarer – og for funktionen i dit nervesystem. Indtagelse af alkohol resulterer i væsketab – alle de ture til toilettet sørger for, at du udskiller giftstoffer, og det er jo godt, men samtidig skiller kroppen sig også af med næringsstoffer, herunder magnesium.

Det er af afgørende betydning, at du fylder op med magnesium, så du erstatter den mængde, der bliver “skyllet ud”, særligt fordi mange af os ikke får nok magnesium gennem kosten i det hele taget. Fødevarer, der er gode kilder til magnesium, er græskarkerner, spinat, mandler, avocado og en lang række forskellige nødder og bælgfrugter.

Derfor er det sundt at undgå alkohol

Vi tager den lige igen: Hvis du ikke gider konsekvenserne ved seriøse tømmermænd og besværet med at prøve ovenstående gode råd, så lad være med at drikke!

Helt at undgå alkohol kan faktisk have en fantastisk god indvirkning på dit helbred. Efter blot en måned i total afholdenhed kan du begynde at se, at

 • din hud ser bedre ud
 • du sover bedre
 • du har lettere ved at holde vægten
 • du fungerer bedre mentalt og kognitivt,
 • dit immunsystem har det bedre
 • din risiko for at udvikle forskellige sygdomme er lavere.

Der findes masser af alkoholfrie cocktails (“mocktails”) og andre drikkevarer, som du kan tage for dig af, når du er i byen – og du kan stadig have det sjovt. Hvis du vælger at drikke, så prøv at moderere dit indtag, fx ved at beslutte dig for, hvor meget du vil drikke, inden du tager hjemmefra. Når du når grænsen, går du over til drikkevarer uden alkohol – eller også beslutter du dig for, at det var nok og tager hjem.

Læs også
Tømmermænd øger risikoen for blodpropper
Sådan virker alkohol på kroppen
Fordøjelse og alkohol
Alkohol uden mad kan forhøje blodtrykket
Kalk + Magnesium: Et af fremtidens vigtigste kosttilskud
Druesaft er bedre end rødvin
Tømmermandssmoothie

Kilder
https://www.lifeextension.com/wellness/lifestyle/hangover-natural-remedies
Al-Jefri, K. et al. High prevalence of alcohol use disorders in patients with inflammatory skin diseases. British Journal of Dematology, 2017.
Dilley JE et al. Alcohol Drinking and Blood Alcohol Concentration Revisited. Alcohol Clin Exp Res, 2017.
DiNicolantonio, JJ et al. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart, 2018.
El Hadi H et al. Vitamin E as a Treatment for Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Reality or Myth? Antioxidants, 2018.
Epstein M. Alcohol’s Impact on Kidney Function. Alcohol Health Res World, 1997.
Hashida R et al. Aerobic vs. resistance exercise in non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review. Journal of Hepatology, 2017.
Jones AW et al. Effect of high-fat, high-protein, and high-carbohydrate meals on the pharmacokinetics of a small dose of ethanol. Br J Clin Pharmacol, 1997.
Mokhtari V et al. A Review on Various Uses o N-Acetyl Cysteine. Cell J, 2016.
Palmer E et al. Alcohol Hangover: Underlying Biochemical, Inflammatory and Neurochemical Mechanisms. Alcohol Alcohol, 2019.
Paton A. Alcohol in the body. BMJ, 2005.
Sakata R. Green tea with high-density catechins improves liver function and fat infiltration in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) patients: a double-blind placebo-controlled study. Int J Mol Med, 2013.
Terebessy A et al. Preliminary results on the impact of one-month alcohol abstinence challenge on mental health. European Journal of Public Health, 2018.
Vargas Mendoza N et al. Hepatoprotective effect of silymarin. World J Hepatol, 2014.
Alcohol’s Effects on the Body. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body
Mayo Clinic Staff. Hangovers. Mayo Clinic, 2017 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/symptoms-causes/syc-20373012
Hangovers. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers
Magnesium. National Institutes of Health, 2018, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#h6
Magnesium Rich Food. Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15650-magnesium-rich-food