Sund kost og livsstil

Mandler og nødder beskytter hjertet

To undersøgelser har vist, at hvis man spiser E-vitaminrige fødevarer som fx nødder, kan man holde hjernen i form og reducere risikoen for at udvikle Alzheimers.

Endnu mere bemærkelsesværdige er data, der stammer fra Physician’s Health Study – en undersøgelse af 21.000 mænd, som startede op i begyndelsen af 1980’erne. Disse undersøgelsesdata viser, at mænd, som spiser 30 g nødder mindst to gange om ugen, har en 30 % lavere risiko for at dø af hjertesygdom end mænd, som stort set aldrig spiser nødder. Og selvom nødder har et højt fedtindhold, så sætter de sig ikke nødvendigvis på sidebenene. Forskere fra Loma Linda University har for nylig fundet ud af, at mennesker, som spiser en portion mandler dagligt, ikke har kunnet konstatere en vægtøgning af betydning.

Mandlen er gram for gram den mest næringsstofholdige nød overhovedet. Dietary Guidelines for Americans fra 2005 opfordrer amerikanske borgere til at spise energirige fø­devarer – dvs. fødevarer, hvor man først størst mulig næringsværdi ud af de kalorier, man har indta­get. En portion mandler (ca. 30 g, hvilket svarer til en håndfuld), indeholder kun ca. 164 kalorier, men er rig på flavonoider og er en fremragende kilde til E-vitamin og magnesium samt protein og fibre. Desuden indeholder mandler hjertevenlige, enkeltumættede fedtsyrer, kalium, kalk, fosfor og jern.

Mandler indeholder nyttige antioxidanter. Blot en håndfuld mandler indeholder tre fjerdedele af den anbefalede dagsdosis E-vitamin, en vigtig antioxidant, og har desuden et højt indhold af proteiner.

Læs også
Mandler, peanuts og valnødder sænker kolesteroltallet
Nødder er gode for blodtryk og hjerte
Kan din psyke give dig dårligt hjerte?
Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers
E-vitamin – en stærk antioxidant med et imponerende virkespektrum
Mandler mod Parkinsons

Kilde
Journal of the American Medical Association