Diabetes Naturmidler

Lider du af diabetes type II? Prøv at se nærmere på baobab!

Baobab – en mulighed for dig, der lider af diabetes type II?

Du ved godt, hvordan det ikoniske træ baobab (med det latinske navn Adansonia digitata, Malvaceae) ser ud; det er et af symbolerne på Afrika med dets tykke stamme og grene, der hurtigt bliver smalle. De tynde, nøgne grene ligner rødder, og derfor ser det ud, som om træet står på hovedet. Baobab er hjemmehørende i Afrika syd for Sahara og menes at have eksisteret i over 4.000 år, men er først dokumenteret i Senegal i det 18. århundrede efter Kristi fødsel.

Hvad bruger man baobab til?

Frugt, frø, stilk og blade bruges af flere afrikanske folkeslag både som en del af den daglige kost og til medicinske formål.

Fødevarer, der fremstilles på basis af baobab, er bl.a. pasta, grød, drikkevarer, saucer og smagsgivere. Frugten spises oftest frisk, men findes også i form af kosttilskud, pulveriseret frugtkød eller i drikkevarer.

Baobab-frugter anvendes også til fremstilling af kosmetik.

Indholdsstoffer i baobab

Baobab indeholder masser af både opløselige og uopløselige fibre og mikronæringsstoffer som kalium, jern, natrium, magnesium, calcium og C-vitamin. Næringsindholdet, særligt af protein, sukker og C-vitamin, varierer betydeligt, alt efter hvor baobabtræet vokser.

Blandt de biologisk aktive stoffer i baobabfrugt er bl.a. fenoler, mere specifikt gallussyre, (-)-epicatechin og epigallocatechin-3-gallate (EGCG), procyanidinerne A2, B2, B5 og C1, samt flavonoider som fx quercetin. Catechiner fremmer insulinfølsomheden, mindsker blodets indhold af fedtstoffer og reducerer aflejringer af hvidt fedt. Gallussyre har antioxidante egenskaber og modvirker glykering (en reaktion, der opstår i kroppen, når sukkermolekyler binder sig til proteinmolekyler og danner skadelige forbindelser).

Baobab-frugter har desuden et højt indhold af organiske syrer, triterpener, steroider, saponiner, 5-hydroxymethylfurfural, koffein, carotener, slimdannende stoffer og pektin.

Blandt de toksiner, der findes i findes i baobab, er oxalater og blåsyre.

Generelle egenskaber ved baobab

De forskellige dele af baobabtræet har mange medicinske anvendelsesmuligheder i de afrikanske folkeslag. Man er ved farmakologiske forsøg kommet frem til bl.a. følgende egenskaber:

 • Baobab - måske en løsning, hvis du lider af diabetes type IIVirker febernedsættende
 • Hæmmer betændelsestilstande
 • Har smertestillende virkning
 • Bekæmper mikrober
 • Virker stimulerende på immunsystemet
 • Har antioxidant virkning
 • Hæmmer udviklingen af kræftsygdomme
 • Forbedrer tarmfloraen
 • Fugter og genopbygger huden
 • Renser mundhule og tænder
 • Regulerer blodsukkeret

Særligt den sidstnævnte egenskab er interessant for mange af de livsstilsproblemer, der præger nutiden.

Egenskaber i forhold til diabetes type II

Hyperglykæmi (for højt blodsukker) er en væsentlig risikofaktor for diabetes type II og kredsløbssygdom – to af de seks lidelser, der oftest påvirker helbredet i den aldrende del af jordens befolkning. Ved hyperglykæmi produceres radikale iltarter, der fremmer iltningsbelastningen og forårsager vaskulær dysfunktion. De polyfenoler, særligt tanniner og flavonoider, der findes i baobab, har vist sig at kunne forbedre blodsukker- og insulinreaktionen. Triterpener, saponiner og steroler har betændelseshæmmende aktiviteter, der støtter denne virkning.

Både reagensglas- og kliniske forsøg tyder på, at baobabs hæmmende virkning på diabetes type II omfatter regulering af de enzymer, der står for fordøjelsen af kulhydrater, translokation af glukosetransportør 4, aktivering of insulin- and AMPK-signalstier, forbedret funktion i bugspytkirtlens betaceller and reduktion af iltningsbelastning og inflammation.

Forsøg med baobab mod diabetes type II

Der er kun gennemført få undersøgelser på mennesker af baobabs indvirkning på diabetes type II. Forfatterne opremser adskillige reagensglasforsøg på listen over kliniske forsøg.

 • Et randomiseret, blindet og kontrolleret klinisk forsøg med raske kvinder viste, at et vandekstrakt af baobabpulp reducerede blodsukkerniveauet efter et måltid – uden indvirkning på mætheden.
 • Et andet randomiseret og kontrolleret forsøg med overvægtige mandlige og kvindelige deltagere var pulp indtaget sammen med brød i stand til at reducere den samlede insulinreaktion og areal under kurven.
 • I et tredje sådant forsøg, hvor man undersøgte deltagere med en nedsat funktion i det fastende blodsukkerniveau, var et vandekstrakt af pulp i stand til at reducere det trinvise glukose-areal under kurven og den maksimale koncentration af blodsukker.

Men resultaterne af disse forsøg præsenteres anderledes i teksten i forhold til det viste skema, og dette bidrager mere til forvirring end til klarhed.

Forfatterne bemærker, at glykæmi og insulinstofskiftet afhænger af en række faktorer, bl.a. måltidets sammensætning, tidspunktet for indtagelse og mængden af indtaget mad. Der er behov for flere velkontrollerede forsøg, så man bedre vil være i stand til at bedømme baobabs potentiale som middel mod diabetes type II. Men dets sammensætning af næringsstoffer vidner om dets evne til at genoprette ernæringsmæssige mangler.

Læs mere
Diabetes type II – naturmidler, der støtter dine livsstilsvalg
Collagen-Boost Vegan: Kollagentilskud til vegetarer og veganere
Få styr på blodsukkeret!
Forhøjet blodsukker øger risikoen for kognitiv svækkelse og vaskulær demens
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
Kanel kan sænke glukoseniveauet hos prædiabetikere

Kilde
Silva ML, Rita K, Bernardo MA, de Mesquita MF, Pintão AM, Moncada M. Adansonia digitata L. (baobab) bioactive compounds, biological activities, and the potential effect on glycemia: A narrative review. Nutrients. Maj 2023;15(9):2170. doi: 10.3390/nu15092170.