Kosttilskud

Tranebær mod urinvejsinfektion

Et godt gammelt husråd siger, at man skal bruge tranebær, hvis man vil slippe af med en urinvejsinfektion. Læs her, om der nu også er noget om snakken…

Effektiv behandling af urinvejsinfektioner

Urinvejsinfektioner er en stor plage for mange, især kvinder, og kan være vanskelige at behandle. Behandlingen består traditionelt i ordinering af antibiotika i forsøget på at dræbe bakterierne og sterilisere urinen. Men infektionen kan ofte dukke op igen efter kort tid; det betyder mere antibiotika og måske øget modstandskraft hos bakterierne. I det sidste tilfælde bliver behandling særdeles besværlig.

I forrige århundrede opdagede tyske forskere, at udskillelsen af hippurinsyre igennem urinen øges, hvis man spiser tranebær. Hippurinsyre er en bakteriehæmmende substans, bl.a. over for colibakterier, som er en hyppig årsag til urinvejsinfektioner. Tranebærrets evne til at gøre urinen sur og dermed bakteriefri blev senere påvist af amerikanske forskere  der gav deres forsøgspersoner friske tranebær. Resultatet var en mærkbar forøgelse af den totale syreudskillelse i urinen (udskillelsen af hippurinsyre steg fra 0,77 til 4,74 g).

Senere undersøgelser viste mindre overbevisende resultater, men grunden må her findes i, at forskerne brugte tranebær tilsat sukker i deres undersøgelser, og sukker er netop en vigtig faktor i udbredelsen af colibakterier. Det samme gælder tranebærsaft med tilsat sukker. Et godt alternativ er derfor tranebær-kapsler, der indeholder tranebærsaftkoncentrat UDEN sukker.

En effektiv behandling

Stofferne i tranebær forhindrer populært sagt bakterierne i at hæfte sig til cellevæggene i urinvejene og formere sig; de skylles så at sige væk, før de kan forårsage en infektion. Dermed bidrager tranebær i væsentlig grad til, at sygdomsgrundlaget fjernes. En anden god virkning er, at tranebær modvirker dårlig urinlugt ved at begrænse dannelsen af ildelugtende ammoniak. Meget tyder også på, at de kan modvirke tilbagevendende urinvejssten.

Behandlingen af urinvejsinfektioner er ofte langvarig. Tranebærkapsler kan tages sammen med anden medicin i en langtidsbehandling. Behandlingen bør fortsatte 2-3 uger, efter at symptomerne er ophørt for at forhindre tilbagefald, eventuelt kan behandlingen fortsættes endnu længere, hvis man har særlig disposition for sygdommen eller er udsat for belastninger fra det omgivende miljø.

Tranebær er glimrende mod urinvejsinfektionLæs også
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Tranebær i kapsler – så slipper du for tilsat sukker
Tranebær kan mindske risikoen for kræft i spiserøret
Tranebærhøst
Bær er propfyldt med sundhedsfremmende stoffer
Urinvejsinfektioner øger blodproprisiko
Spis dig sund!
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft

Kilder
Blatherwick, Long. J Biol Chem 57: 815, 1923.
Kraemer RJ. Southwestern Med 45:211, 1964.
Zinsser HH. NY State J Med 68:3001,1968-